Rușii și-au pierdut răbdarea în Ucraina. Tot mai multe rachete de croazieră H-101 lansate de bombardierele strategice

foto

În ultima perioadă, pe rețelele de socializare au apărut o serie de materiale video în care este semnalată prezența unor rachete de croazieră de tip H-101 în spațiul aerian al Ucrainei. Acest lucru indică începutul utilizării la scară largă a acestui tip de muniție, care este transportată de bombardierele strategice rusești de tip Tu-160 și Tu-95MS. (Video 1, Video 2)

Ținând cont de raza lungă de acțiune a rachetelor de acest tip, nici nu este nevoie ca avioanele Tu-160 și Tu-95MS să se apropie de spațiul aerian al Ucrainei. Acestea pot să lanseze rachetele asupra țintelor indicate imediat ce au decolat de pe aerodrom. Apoi pot să aterizeze rapid, să-și completeze muniția și combustibilul și să repete această procedură de câte ori este necesar.

Trebuie remarcat faptul că racheta de croazieră H-101 este o muniție complet rusească, cu focos convențional. Aceasta a fost dezvoltată de Biroul de Proiectare Raduga, în perioada 1995-2013, cu folosirea tehnologiilor de reducere a vizibilității pe radare. Versiunea cu focos nuclear a rachetei a primit denumirea de H-102. Bombardierul strategic Tu-160 poate amplasa la bord 12 rachete de acest tip, în două compartimente interne, în timp ce aeronava Tu-95MS poate să poarte opt rachete, în punctele de prindere de sub aripi.

Greutatea rachetei H-101 este de 400 de kilograme, iar bătaia maximă de 5.500 de kilometri. Traiectoria de zbor este variabilă și se poate situa la altitudini cuprinse între 30 de metri și 10 kilometri. Viteza de zroazieră a rachetei este de 190-200 de metri pe secundă, iar cea maximă de 250-270 de metri pe secundă.

Precizia lovirii unei ținte aflate în mișcare este de până la 10 metri, ceea ce nu reduce eficiența acesteia, având în vedere greutatea focosului, iar abaterea probabilă circulară în cazul unei ținte staționare nu depășește șapte metri.

Prima întrebuințare în luptă a rachetelor strategice aer-sol de tip H-101 a avut loc în timpul campaniei din Siria.

Comentariu remnmilitaryblog.com: Aviația cu rază lungă de acțiune (Aviația Strategică) din cadrul Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse dispune de două baze aeriene principale, din care una este dispusă în partea europeană, în localitatea Engels din Regiunea Saratov, iar cea de-a doua în Extremul Orient, în localitatea Ukrainka din Regiunea Amur.

Baza de la Engels include Divizia 22 Aviație de Bombardament, în compunerea căreia se află un regiment (121) dotat cu 16 avioane Tu-160 și un regiment (184) cu 18 avioane Tu-95MS. În cadrul bazei de la Ukrainka funcționează Divizia 326 Aviație de Bombardament, cu două regimente (79 și 182) înzestrate cu 14 și respectiv 16 bombardiere Tu-95MS.

Cel mai probabil, în loviturile executate asupra țintelor de pe teritoriul Ucrainei sunt implicate avioane de tip Tu-160 și Tu-95MS din cadrul bazei aeriene de la Engels.

Atacurile cu rachete de croazieră H-101 au fost întensificate în ultimele zile, după ce în prima parte a operațiunilor din Ucraina au fost întrebuințate, în special, rachete de croazieră cu bazare terestră (Iskander) și navală (Kalibr).  

Sursa: topcor.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s