Peste 50 de nave străine sunt blocate în porturile ucrainene din cauza minelor amplasate în apele teritoriale

foto

Șeful Centrului Național pentru Conducerea Apărării Federației Ruse, general locotenent Mikhail Mizintsev, a declarat, pe 11.03.2022, că navele străine aflate în porturile din Ucraina nu pot ieși din acestea din cauza pericolului mare reprezentat de minele marine.

“Partenerii străini își exprimă îngrijorarea cu privire la imposibilitatea ieșirii în siguranță a peste 50 de nave aflate în porturile ucrainene, din cauza amenințării foarte mari create de autoritățile de la Kiev prin amplasarea de mine în apele teritoriale, precum și de teama unor provocări din partea Forțelor Armate ale Ucrainei, inclusiv prin bombardarea navelor de pe țărm”, a precizat Mizintsev, a cărui declarație a fost preluată de agenția de știri Tass.

Potrivit datelor prezentate de acesta, echipajele celor peste 50 de nave aflate în porturile din Ucraina includ cetățeni din Azerbaidjan, Georgia, Egipt, India, Liban, Siria, Turcia, Filipine, Jamaica și din alte state.

După cum a declarat Mizintsev, acțiunile Ucrainei privind amplasarea minelor încalcă prevederile dreptului umanitar internațional din cauza amenințării reprezentate pentru siguranța navelor civile din țări terțe. Acesta a spus că preocupările părții ruse cu privire la această problemă au fost exprimate, pe 10 martie, la sesiunea extraordinară a Consiliului Organizației Maritime Internaționale, care este o agenție specializată a ONU.

“Solicităm părții ucrainene să respecte cu strictețe normele dreptului umanitar internațional și să asigure ieșirea în siguranță a navelor statelor străine din porturile ucrainene și din apele teritoriale. Subliniem încă o dată că Forțele Armate ale Federației Ruse nu reprezintă un pericol pentru navigație în Marea Azov și în Marea Neagră, precum și în alte zone ale Oceanului Planetar”, a concluzionat Mizintsev.

Comentariu remnmilitaryblog.com: Militarii ucraineni au amplasat câmpuri de mine în apele teritoriale pentru a împiedica debarcarea desantului maritim al Flotei ruse din Marea Neagră. Și, până acum, au și reușit acest lucru. Partea rusă a ezitat în mai multe rânduri să se apropie de litoralul ucrainean, deși navele de desant încărcate cu militari și tehnică de luptă au verificat aceste posibilități.

Importanța capturării localității Odesa este crucială pentru reușita operației militare desfășurate de Rusia pe teritoriul Ucrainei. Prin aceasta se poate asigura legătura cu trupele rusești aflate în Transnistria.

Se pare că, din cauza imposibilității debarcării desantului maritim, trupele ruse, care au pătruns pe teritoriul Ucrainei venind din Peninsula Crimeea, vor încerca să cucerească localitatea de pe uscat, în urma unor atacuri din direcția nord.

În ceea ce privește siguranța navigației în Regiunea Mării Negre, trebuie precizat faptul că, pe 03 martie, în apropiere de Odesa, a fost semnalat deja un incident maritim. Astfel, cargoul estonian Helt s-a scufundat în urma unei explozii, care s-a produs, cel mai probabil, în urma impactului cu o mină marină.

Sursa: tass.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s