Nu e pentru cine se potrivește, e pentru cine se nimerește: Complexe Javelin au ajuns la militarii republicilor separatiste

1

Ministerul rus al Apărării a informat, pe 16.03.2022, că militarii din Republicile Populare Donețk și Lugansk urmează cursuri speciale de pregătire și recalificare în vederea întrebuințării complexelor de rachete antitanc Javelin și NLAW.

“Echipamentele capturate de la militarii ucraineni, inclusiv armele provenite din țările occidentale, sunt transferate către unități ale Milițiilor Populare din Republicile Populare Donețk și Lugansk pentru a fi utilizate în operațiuni de luptă împotriva naționaliștilor din Ucraina. Pentru a stăpâni folosirea sistemelor de rachete antitanc Javelin și NLAW, militarii din Republicile Populare Donețk și Lugansk urmează cursuri speciale de pregătire și recalificare”, se arată într-un comunicat de presă al ministerului, preluat de agenția de presă Tass.

În acesta se precizează că “tancurile, alte vehicule blindate și armele care au ajuns în cantități semnificative la militarii din Donețk și Lugansk au fost abandonate în pozițiile și depozitele lor de către naționaliștii ucraineni aflați în retragere”.

“Toate echipamentele și armele ucrainene capturate au fost transferate personalului unităților Republicilor Populare Donețk și Lugansk și urmează să fie folosite pentru eliberarea și protejarea teritoriilor acestora”, au menționat reprezentanții ministerului.

Sistemele portabile de rachete antitank FGM-148 Javelin au fost dezvoltate de o societate mixtă formată între firmele Raytheon TI System și Lockheed Martin în anul 1989. Acestea sunt destinate pentru distrugerea tancurilor și mașinilor blindate la distanțe de până la 2,5 kilometri. Sistemele funcționează după principiul “lovește și uită”.

Primul lot de complexe Javelin a sosit în Ucraina pe 30 aprilie 2018. Numărul exact de unități nu a fost precizat. Cu o lună mai devreme, în același an, Departamentul de Stat al SUA a aprobat transferul către Kiev a 37 de lansatoare și 210 rachete, în valoare de 47 de milioane de dolari. În perioada ianuarie-februarie 2022, Statele Unite au livrat Ucrainei nouă pachete de ajutor militar, inclusiv complexe Javelin. În plus, pe 20 ianuarie, SUA au permis Estoniei, Letoniei și Lituaniei să aprovizioneze Ucraina cu sisteme antitanc și antiaeriene Javelin și Stinger, fabricate în Statele Unite.

Sistemul NLAW (Next Generation Light Anti-tank Weapon) a fost dezvoltat de compania suedeză Saab. Complexul de unică folosință este echipat cu un sistem optic de ghidare și este capabil să lanseze rachete din spații închise. Potrivit producătorului, grosimea blindajului străpuns de proiectil este de 500 de milimetri.

Sursa: tass.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s