Analiză remnmilitaryblog.com
Ziua de 16 martie a adus o serie de clarificări în ceea ce privește conflictul aflat în curs de desfășurare între Rusia și Ucraina. Concluzia principală ar fi că, în pofida faptului că toată lumea deplânge ceea ce se întâmplă în Ucraina și se pronunță pentru oprirea ostilităților și desfășurarea de negocieri între părțile aflate în conflict, nimeni nu vrea, de fapt, ca războiul să se încheie.
Astfel, atât Rusia, cât și Ucraina par dispuse să meargă până la capăt, în timp ce Occidentul alimentează în continuarea partea ucraineană cu tot ceea ce este necesar pentru continuarea rezistenței armate. În aceste condiții, trebuie să ne pregătim pentru prelungirea conflictului pe termen lung, cu toate riscurile ce decurg din această evoluție.
Miercuri, s-au produs două evenimente importante, la nivelul cel mai înalt, care au lămurit pozițiile Rusiei și Ucrainei față de conflict. Este vorba despre o întâlnire a președintelui rus, Vladimir Putin, cu membrii Guvernului Federației Ruse și de un discurs rostit în regim de videoconferință de președintele ucrainean, Volodimir Zelensky, în fața Congresului american.
Rusia va lupta până la capăt
În ultimele zile, au existat mai multe zvonuri potrivit cărora Rusia ar fi dispusă să nu finalizeze operațiunea militară specială desfășurată în Ucraina și să se oprească la jumătatea drumului, după evoluțiile înregistrate în timpul negocierilor purtate cu autoritățile de la Kiev. Mai mulți politicieni și oficiali ucraineni au făcut diverse declarații cu privire la condițiile în care ar fi de acord să încheie pacea cu Rusia. Astăzi, în cadrul unei întâlniri cu membrii Guvernului Federației Ruse, Vladimir Putin a pus capăt acestor speculații, spunând răspicat că operațiunea din Ucraina va fi dusă până la capăt.
“Toate misiunile stabilite pentru operațiunea specială vor fi cu siguranță îndeplinite și vom asigura în mod fiabil securitatea Rusiei”, a declarat președintele, adăugând că Rusia nu intenționează să ocupe Ucraina.
Acesta a precizat că operațiunea militară specială efectuată de trupele ruse în Ucraina se desfășoară în strictă conformitate cu planurile aprobate anterior și că tacticile folosite s-au justificat pe deplin. Planul operațiunilor de luptă a fost elaborat de Ministerul Apărării și Statul Major General, iar soldații și ofițerii ruși dau dovadă de curaj și eroism și fac totul pentru a evita victimele civile.
Vladimir Putin a explicat că Rusia a lansat o operațiune militară specială pe întreg teritoriul Ucrainei pentru că, dacă aceasta s-ar fi desfășurat doar pe teritoriile republicilor din Donbas nu ar fi fost posibilă respingerea amenințării, ci doar mutarea liniei frontului. În opinia sa, formatul operațiunii actuale a fost singurul posibil.
“Vom lupta pentru dreptul de a fi și de a rămâne Rusia!”, a concluzionat Putin.
Ucraina solicită în continuare sisteme de rachete antiaeriene
În paralel, președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a cerut din nou Statelor Unite să introducă o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei sau să ofere Kievului sisteme de apărare antiaeriană de producție sovietică.
Astăzi, Zelensky s-a adresat Congresului SUA printr-un link video. Reprezentanții celor două camere ale Congresului l-au primit cu aplauze și ovații pe președintele ucrainean, care, în maniera sa caracteristică, s-a adresat “poporului american” cu o cerere de protecție împotriva “perfidei Rusii”. În discursul său, el a cerut din nou Staelor Unite să introducă o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei sau, dacă aceasta nu reușește, să furnizeze Kievului sisteme de rachete antiaeriene de producție sovietică.
“Cerem prea mult? Crearea unei zone de excludere aeriană (…) Știți cât de mult depinde câmpul de luptă de capacitatea de a folosi aeronave? Aviația puternică trebuie să ne protejeze oamenii, libertatea, pământul nostru”, a menționat Zelensky în apelul către congresmenii americani, adăugând că Statele Unite știu de ce fel de sisteme antiaeriene are nevoie Ucraina, respectiv S-300.
Anterior, Congresul american a solicitat Casei Albe să furnizeze Kievului arme grele, sisteme antiaeriene și avioane de luptă de producție sovietică. Dacă problema cu avioanele MiG-29 pare să fie închisă sau amânată temporar, cu sistemele de apărare antiaeriană există mai multe speranțe.
După cum a informat astăzi CNN, citând o sursă din cadrul administrației americane, Washingtonul a pregătit și a trimis deja Ucrainei un lot de sisteme antiaeriene de fabricație sovietică, ce se află acum “pe drum”. Potrivit postului de televiziune, ajutorul militar include sisteme de rachete antiaeriene S-300 (în două versiuni) și Osa, precum și lansatoare portabile de rachete antiaeriene de tip Strela, care au fost găsite în țările NATO. Cu toate acestea, s-a subliniat că Statele Unite nu au putut găsi sisteme S-300 cu modificările solicitate de Ucraina, toate complexele livrate având o rază mai scurtă de acțiune.
Concluzie: războiul continuă pe termen lung
În baza celor prezentate mai sus, se poate aprecia că nu există perspective pentru încetarea ostilităților din Ucraina. Astfel, conflictul va continua până când Rusia va prelua controlul total asupra Ucrainei. În opinia mea, cea de-a doua variantă, în care Ucraina ar putea învinge trupele ruse sau ca acestea din urmă să se mai oprească la jumătatea drumului nu există, în pofida sprijinului occidental pentru autoritățile de la Kiev. Chiar dacă sistemele de apărare antiaeriană sau avioanele de producție sovietică promise vor ajunge la militarii ucraineni, acestea vor fi insuficiente pentru a opri armata rusă. Da, vor fi provocate pierderi suplimentare. Da, se va prelungi durata războiului, iar trupele ruse vor fi hărțuite prin localitățile ucrainene. Dar, rezultatul final al confruntărilor va fi același: Rusia va controla Ucraina și își va impune condițiile, care nu vor fi deloc plăcute pentru autoritățile actuale de la Kiev.
Din păcate, mai există și o a treia variantă, care poate fi chiar mai plauzibilă decât a doua: atragerea SUA și NATO în conflict și izbucnirea celui de-al Treilea Război Mondial. În aceste condiții, Rusia, slăbită în urma confruntărilor din Ucraina, va fi nevoită, așa cum a sugerat recent și ministrul de externe, Serghei Lavrov, să recurgă la lovituri cu armele nucleare.
Deocamdată, nimeni nu știe cu certitudine care vor fi evoluțiile viitoare, pentru că ele depind de foarte multe lucruri. În orice caz, dacă la începutul ostilităților din Ucraina se aprecia că acestea vor dura zile sau săptămâni, acum este cert că trebuie să vorbim despre luni sau chiar ani.