Rusia a început să transfere în Crimeea navele mici și vedetele capturate în portul Berdyansk din Marea Azov

foto

Marinarii ruși au început să remorcheze navele mici și vedetele demilitarizate ale Forțelor Navale ucrainene către locuri de păstrare temporară și dezarmare ulterioară. Foarte probabil, demilitarizarea ambarcațiunilor ucrainene va fi continuată pe teritoriul Peninsulei Crimeea, unde există infrastructura necesară pentru acest lucru.

Pe Internet a apărut o fotografie în care o vedetă rusească antidiversiune Proiect 21980 din clasa Grachonok remorchează o vedetă blindată ucraineană de tip Gyurza.

Între navele capturate de ruși se află vedete de patrulare Proiect 50300 din clasa Kalkan-M aparținând Serviciului de frontieră al Ucrainei, vedete blindate Proiect 58155 din clasa Gyurza-M, remorcherul maritim Korets, nave din clasele Donbas și Grif, precum și alte nave mici pentru zona maritimă apropiată.

Părerile experților cu privire la soarta acestei părți a Marinei ucrainene sunt foarte diferite. În timp ce o serie de surse sugerează posibilitatea transferului acestor “trofee” către Miliția Populară a Republicii Populare Donbas, care dispune de acces la Marea Azov, altele estimează preluarea lor de către Flota rusă din Marea Neagră, cu toate că aceasta nu pare să aibă nevoie de ele. De asemenea, există și posibilitatea ca navele și vedetele să revină în proprietatea Ucrainei, dar fără arme și echipamente tehnice speciale.

Flota din Marea Azov aparținând Forțelor Navale ucrainene a fost capturată de militarii ruși, după ce aceștia au preluat controlul localității Berdyansk. Aici se afla Baza Navală Est, care a fost formată conform noii Doctrine maritime de apărare a Ucrainei. Soldații și ofițerii ucraineni au părăsit instalațiile navale fără luptă, plecând din bază înainte de sosirea armatei ruse.

Comentariu remnmilitaryblog.com: În portul Sevastopol din Crimeea se mai află alte aproximativ 20 de nave și vedete rămase în peninsulă în urma evenimentelor din anul 2014. După reunificarea Crimeii cu Federația Rusă, în regiune au rămas aproximativ 30 de nave de luptă și auxiliare aparținând Forțelor Navale ale Ucrainei. Între acestea se aflau o serie de nave importante ucrainene, între care nava de comandament Slavutici, nava mare de desant Konstantin Olshansky, submarinul Zaporozhye, vedeta purtătoare de rachete Pridneprovie, corvetele Lutsk, Khmelnitsky și Ternopol sau dragoarele maritime Chernigov și Cherkassi.

Aceste nave mai mult îi încurcă pe militarii ruși, care sunt nevoiți să mențină pe ele echipaje de dimensiuni reduse, destinate asigurării vitalității, precum și a securității împotriva incendiilor.

La un moment dat, s-a pus problema mutării acestor nave în portul Donuslav din Crimeea, pentru degrevarea Sevastopolului și pentru întreținerea mai ușoară a navelor.

Reprezentanții ruși au intenționat să predea aceste nave părții ucrainene, dar, se pare că autoritățile de la Kiev nu au mai fost interesate de preluarea lor.  

Sursa: topcor.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s