Propunere inedită: Turcia să ofere Ucrainei sistemele rusești S-400, pentru a reveni în programul F-35

foto

În cadrul unui interviu acordat publicației The Wall Street Journal, fostul agent CIA, Paul Kolbe, care în prezent conduce Centrul de instruire și cercetare Intelligence Project din cadrul Universității Harvard, a declarat că Turcia ar trebui să încheie un acord cu SUA și Ucraina privind transferul către aceasta din urmă a sistemelor rusești de apărare antiaeriană S-400 pentru a lupta împotriva Moscovei.

Specialistul american a reamintit faptul că Washingtonul a reacționat dur la achiziționarea de către Ankara a sistemelor rusești. Ca răspuns, SUA au încetat să mai vândă Turciei avioane F-35.

“Ce ziceți de un joc în trei? SUA ajută Turcia să-și trimită sistemele S-400 în Ucraina pentru a ataca avioanele de luptă rusești, oferind în același timp turcilor un înlocuitor american și reluând livrările de avioane de vânătoare F-35”, a spus Kolbe.

Acesta a sugerat faptul că un astfel de acord ar putea ajuta la îmbunătățirea relațiilor dintre Ankara și Washington. Fostul ofițer al CIA a subliniat că furnizarea sistemelor S-400 către autoritățile de la Kiev ar dăuna Rusiei, dar, în același timp, ar ajuta Ucraina, Turcia, SUA și NATO.

Pe 18 martie s-a aflat că, la solicitarea NATO, Germania și Olanda vor preda Slovaciei somplexe americane de rachete antiaeriene de tip Patriot. În schimbul acestora, Bratislava urmează să transfere Ucrainei sistemele S-300 aflate în dotarea armatei.

În aceeași zi, ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a declarat că sistemele de rachete antiaeriene sovietice și rusești nu pot fi transferate în mod legal către state terțe. În special, acesta a subliniat că Moscova nu va permite transferul de sisteme S-300 din alte state către Ucraina.

Anterior, pe 01 martie, ministrul de interne turc, Suleiman Soylu, i-a numit “retardați mintali” pe cei care au cerut returnarea sistemelor S-400 la Moscova din cauza evenimentelor din Ucraina.

Comentariu remnmilitaryblog.com: Probabil că, în practică, propunerea fostului ofițer al CIA are puține șanse de reușită. Ținând cont de relațiile bune dintre Turcia și Rusia, chiar și după declanșarea ostilităților din Ucraina, este greu de presupus că autoritățile de la Ankara vor accepta încheierea unui astfel de acord.

Dacă reprezentanții ruși au acceptat livrarea de drone turcești Bayraktar TB2 către Ucraina, deși au fost deranjați și de această tranzacție, era totuși vorba despre armamente produse în Turcia. În ceea ce privește sistemele S-400, situația este cu totul alta. Transferul acestora către Ucraina ar afecta în mod grav relațiile Turciei cu Rusia, iar președintele Recep Tayyip Erdogan nu ar accepta acest lucru.

În plus, există și posibilitatea ca specialiștii militari ucraineni să nu poată utiliza noile sisteme de apărare antiaeriană S-400 fără o pregătire prealabilă, ce ar putea dura câteva luni.

Sursa: iz.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s