Statele Unite monitorizează zilnic numărul de lansări de rachete efectuate de trupele ruse în timpul operațiunii militare speciale din Ucraina. După câte se pare, acest indicator a atins “cote incredibile” și continuă să crească, doborând toate recordurile campaniilor militare americane. Acest lucru se întâmplă în condițiile în care, în mod tradițional, strategia americană prevede un atac masiv cu rachete atunci când au loc acțiuni de luptă la scară largă.
Informațiile referitoare la rachetele rusești sunt publicate zilnic de două surse americane. Este vorba despre contul de Twitter al organizației de cercetare CSIS și de reporterul CNBC Amanda Macias, care citează oficiali de la Pentagon. Bazele de date ale celor două surse nu diferă prea mult: peste 1.300 și aproximativ 1.200 de lansări, până pe 28 și respectiv 24 martie.
Acestea se referă la atacuri executate cu rachete balistice, de croazieră și hipersonice de următoarele tipuri: Kalibr cu bazare navală, H-101 și Kinzhal cu bazare aeriană, 9M723 și 9M728 cu bazare terestră de la complexele Iskander și Onyks sau Yakhont de la complexele de rachete de coastă Bastion-P.
După cum a indicat sursa Altyn73 de pe platforma livejournal.com, întrebuințarea de către Rusia a rachetelor în timpul conflictului din Ucraina a doborât deja toate recordurile americane. De exemplu, în anul 1991, în timpul operației Furtună în deșert desfășurate împotriva Irakului, coaliția formată din SUA și Marea Britanie a lansat, de pe mare și din aer, 297 de rachete (114 în prima zi). În decembrie 1998, operația Desert Fox împotriva Irakului a inclus peste 400 de lansări de croazieră, iar în 1999, împotriva Iugoslaviei au fost lansate peste 300 de rachete. De asemenea, în anul 2011, împotriva Libiei au fost lansate peste 400 de rachete.
În mod clar, Departamentul american al Apărării nu se aștepta ca trupele rusești să aibă un arsenal atât de mare de rachete balistice și de croazieră, în special de tip Kalibr. La început, Pentagonul a spus că rachetele de acest tip ar urma să se termine până pe 20 martie. Acum, se raportează că Forțele Armate ale Federației Ruse au consumat numai jumătate din rezervele de rachete.
Înainte de începerea ostilităților din Ucraina, unul dintre experții centrului de cercetare RUSI din cadrul Ministeruluir britanic al Apărării a subliniat că “Arsenalul rachetelor de croazieră al Forțelor Armate ale Federației Ruse va fi mare, dar nu fără fund. În aceste condiții, armata rusă va trebui să-și aleagă țintele cu atenție”. Această declarație s-a bazat pe un raport secret, potrivit căruia, în anul 2018, armata rusă a primit doar 180 de rachete Kalibr.
În ultima perioadă, reprezentanții Pentagonului au încercat să discrediteze rachetele rusești, declarând pentru Reuters că acestea demonstrează o eficiență extrem de scăzută. “Rata de eșec a unor rachete, în funcție de tipurile lor, depășește 50%, iar în unele cazuri atinge chiar 60%”.
De asemenea, experți occidentali au criticat în paginile publicației Forbes arsenalul de rachete al Forțelor Armate ale Federației Ruse pentru depozitarea necorespunzătoare, care ar fi afectat întrebuințarea în luptă a armelor. “Rachetele fie nu se lansează, fie trec pe lângă țintă, fie nu detonează la contact”, au spus aceștia.
Pe de altă parte, în anumite state s-a remarcat faptul că industria de apărare rusă este extrem de dependentă de electronica occidentală, care, în condițiile sancțiunilor, se presupune că nu va găsi soluții pentru producerea de rachete noi. Din acest motiv, recent, au fost folosite proiectile de artilerie cu corecție Krasnopol și rachete hipersonice Kinzhal pentru distrugerea unor ținte nesemnificative, cum ar fi depozitele de carburanți. De asemenea, este de așteptat chiar ca, pe fondul epuizării stocurilor de rachete, partea rusă să recurgă și la utilizarea armelor chimice.
Comentariu remnmilitaryblog.com: Distrugerile provocate Ucrainei de rachetele rusești sunt foarte mari. Acest lucru este vizibil pe rețelele de socializare, unde sunt prezentate imagini cu mai multe orașe, ca de exemplu Mariupol, devastate de loviturile cu rachete.
Pe de altă parte, Rusia dispune de mijloacele necesare și are mari rezerve pentru ducerea unui conflict pe termen lung în Ucraina. Inclusiv de rachete operativ-tactice. Iar în cazul epuizării acestora, se poate muta accentul pe rachetele tactice, prin creșterea nivelului de implicare în operațiuni a avioanelor și elicopterelor de luptă, dotate cu bombe și rachete aer-sol.
Trebuie spus faptul că rezervele și stocurile de rachete ale Rusiei pot fi refăcute, chiar într-un ritm rapid, dar pagubele provocate de acestea vor fi irecuperabile. Cu cât Ucraina și susținătorii acesteia vor prelungi mai mult conflictul cu Rusia, cu atât pagubele vor fi mai mari, statul ucrainean riscând să se transforme într-o ruină.
Bineînțeles că și Rusia de partea cealaltă va ieși slăbită din această situație și pierderile sale vor fi imense, dar nu insurmontabile. Resursele energetice de care dispune și parteneriatele cu state precum China sau India o vor ajuta să depășească situațiile critice.