În timpul operațiunii militare speciale din Ucraina, armata rusă a folosit cu pricepere tactica manevrelor false, datorită cărora a reușit să câștige un avantaj față de forțele inamice, superioare din punct de vedere numeric. Această opinie a fost exprimată pe contul său de Twitter de către veteranul spionajului american, analistul militar Scott Ritter.
Potrivit lui Ritter, Rusia și-a lansat operațiunea militară specială din Ucraina, serios inferioară inamicului în ceea ce privește puterea de luptă. Forțele Armate ale Federației Ruse puteau avea maximum 200.000 de militari, în timp ce forțele ucrainene aveau o superioritate de cel puțin trei ori. Și, ținând cont de faptul că Moscova nu avea de gând să parieze pe uzura inamicului, trebuia să manevreze în timpul ducerii acțiunilor de luptă.
În general, într-o strategie de manevră, aspectul mai degrabă psihologic decât cel fizic primează întotdeauna. Și se concentrează în primul rând pe nivel tactic, nu strategic. Astfel, armata rusă trebuia să formeze un teatru de operațiuni, care să fie convenabil pentru ea însăși. Și pentru aceasta, rușii trebuiau să controleze modul în care Ucraina își folosea forțele superioare numeric, distribuind în același timp propria putere de luptă, pentru a-și atinge obiectivele.
Ritter a notat faptul că, în planul strategic al Rusiei, pentru a facilita manevrele între fronturile de sud, central și nord, era necesar să se asigure o punte terestră între Crimeea și Federația Rusă. Iar stabilirea controlului asupra Mariupolului a fost crucială pentru aceste eforturi. Rusia a îndeplinit această misiune.
Dar, în paralel cu aceasta, nu trebuia sub nicio formă să se permită forțelor superioare ale Forțelor Armate ale Ucrainei să aibă posibilitatea de a perturba operațiunea Mariupol. Și aceasta a presupus utilizarea mai multor operațiuni strategice de sprijin – manevre de flancare, operațiuni de fixare și atac în adâncime. Este vorba despre conceptul de manevră falsă. Ceva similar a fost folosit de armata americană în timpul celebrei sale operațiuni Desert Storm. Atunci, o forță de debarcare a Marinei a amenințat coasta kuweitiană, forțând Irakul să se apere împotriva unui atac ce nu a venit niciodată, iar Divizia 1 Cavalerie a atacat de fapt Wadi al-Batin pentru a opri Garda Republicană.
O manevră similară a fost implementată cu brio de către Rusia în Ucraina. În primul rând, forța de desant de lângă Odesa a blocat trupele Forțelor Armate ale Ucrainei aflate acolo. În al doilea rând, atacul fals asupra Kievului a forțat Ucraina să întărească apărarea capitalei. Drept urmare, Forțele Armate ale Ucrainei au pierdut ocazia de a trimite un număr mare de militari în est, către Republicile Populare Donețk și Lugansk.
Drept urmare, Ucraina a adunat, conform diverselor estimări, între 60.000 și 100.000 de soldați în Regiunea Donbas. Rusia, pe de altă parte, a desfășurat un atac de fixare amplu menit să mențină aceste forțe în deplină pregătire și să le împiedice să manevreze în raport cu alte operațiuni rusești. Și sprijinul pentru operațiunea declanșată de pe teritoriul Crimeii și stabilirea controlului asupra Hersonului nu a făcut decât să extindă coridorul terestru rezultat.
În plus, armata rusă a desfășurat atacuri strategice penetrante menite să distrugă logistica, comanda și controlul ucrainean, precum și sprijinul aviației și a focului pe distanțe lungi. Drept urmare, astăzi Forțele Armate ale Ucrainei rămân fără combustibil și muniție, armata nu poate coordona manevrele și practic nu mai are nicio aeronavă de luptă. Și acest lucru ar trebui văzut ca un succes cert pentru trupele ruse.
Marți, 29 martie, au apărut informații că Rusia începe să-și redistribuie forțele din Regiunea Kiev, unde a fost efectuat atacul fals, către est. Adică, armata rusă adună forțe suplimentare pentru a-și atinge obiectivele principale, și anume eliberarea Donbas-ului, precum și distrugerea finală a trupelor principale ale Forțelor Armate ale Ucrainei.
De fapt, după cum notează Scott Ritter, este vorba despre operațiuni clasice ale manevrei de luptă. Asta și explică pe deplin modul în care 200.000 de soldați ruși au reușit să învingă 600.000 de ucraineni, într-un stil elegant. Nu există nicio îndoială că, ulterior, campania rusă din Ucraina va fi inclusă în manualele despre manevrele de luptă.
Comentariu remnmilitaryblog.com: Probabil că, multă lume va contesta acest articol și îl va considera, din nou, propagandă rusească. Mie însă mi s-a părut mult mai veridic decât toate aberațiile pe care le vedem la televizor, susținute de cei care într-adevăr fac propagandă, însă împotriva Rusiei.
Eu zic să respectăm dreptul la opinie și să analizăm lucrurile din mai multe perspective, fără a stabili verdicte bazate pe adevăruri absolute.
Nu zice nimeni că Rusia nu face propagandă, ba chiar pe sursa de pe care a fost preluat acest material. Trebuie să învățăm însă să facem diferența între informațiile credibile și cele destinate propagandei.
Mi-am propus, și probabil că voi face acest lucru într-o zi, să public un articol care miroase a propagandă de la o poștă. Să vedeți cum arată propaganda adevărată și care este diferența față de informațiile publicate pe acest blog!
Fortele ucrainene, 600 de mii de militari… Probabil cu rezervistii mobilizati la maxim, altfel fortele permanente ale Ucrainei se ridica undeva la peste 140 de mii de luptatori. Si cateva mii de combatanti ultra-nationalisti, asociati batalionului Azov.
ApreciazăApreciază