În cadrul unei întâlniri cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, vicepremierul rus, Yuri Borisov, a declarat, pe 04.04.2022, că noul Program de stat pentru înzestrarea Forțelor Armate va fi centrat pe crearea de noi tipuri de arme netradiționale, inclusiv arme cu energie dirijată, arme cinetice, precum și sisteme de conducere cu întrebuințarea inteligenței artificiale și sisteme robotizate.
“Vicepremierul rus l-a informat pe președinte că au fost finalizate lucrările de pregătire a datelor inițiale pentru noul Program de stat pentru înzestrare, urmând ca acesta să fie elaborat și prezentat șefului statului până la jumătatea anului 2023. Noul program va avea ca scop principal crearea de arme noi, inclusiv netradiționale, între care arme cu energie dirijată, arme cinetice, precum și sisteme de conducere cu întrebuințarea inteligenței artificiale și sisteme robotizate”, se arată într-un comunicat de presă al Kremlinului, preluat de agenția de presă Tass.
Potrivit declarațiilor lui Yuri Borisov, “Guvernul lucrează, de asemenea, în mod sistematic, pentru a accelera ritmul și volumul înlocuirii importurilor, cu sprijin adecvat pentru industriile de bază”.
Borisov l-a informat pe președintele Putin că îndeplinirea comenzilor de stat pentru apărare pe anul în curs se desfășoară în avans în unele privințe. După cum a menționat vicepremierul, “în pofida sancțiunilor fără precedent, care au dus la o reducere a aprovizionărilor și la o creștere a costurilor materialelor, implementarea comenzilor de stat pentru apărare a fost și rămâne o prioritate absolută pentru Complexul Militar Industrial din Rusia”.
Vicepremierul Borisov i-a prezentat șefului statului rus o serie de date privind starea actuală a Complexului Militar Industrial, precum și despre funcționarea ramurilor principale ale industriei și măsurile de sprijinire a acestora în fața sancțiunilor. Acesta a precizat că Guvernul rus face totul pentru asigurarea sustenabilității industriei de apărare. În special, au fost majorate plățile în avans și s-a acordat dreptul de a încheia contracte cu furnizori unici, la prețuri orientative, care să nu depășească sumele prevăzute în comenzile de stat pentru apărare, fără înregistrarea la Serviciul Federal Antimonopol.
Comentariu remnmilitaryblog.com: Probabil că, pe fondul intervenției militare în Ucraina și a sancțiunilor impuse Rusiei de statele Occidentale, nu mai funcționează nimic în baza programelor și contractelor anterioare. Mai mult ca sigur, Complexul Militar Industrial din Rusia a trecut la producerea în regim de urgență a armamentelor, munițiilor și echipamentelor necesare pentru susținerea frontului. Este vorba, în special, de armele cele mai întrebuințate în cadrul operațiunilor militare de pe teritoriul ucrainean, ale căror stocuri sunt pe cale să fie epuizate. Nevoile cele mai stringente se referă la rachete balistice, de croazieră și hipersonice, cu bazare terestră, navală și aeriană, respectiv Iskander (9M723, 9M728), Kalibr (3M14), H-101 și Kinzhal.
În ceea ce privește noul Program de stat pentru înzestrare, trebuie precizat faptul că și acesta va trebui să fie adaptat în baza lecțiilor învățate în timpul conflictului din Ucraina. Așadar, probabil că vor fi continuate și programele de dezvoltare a unor arme bazate pe noi principii fizice și netradiționale, dar nu vor fi neglijate nici armamentele tradiționale, care vor fi modernizate și adaptate la cerințele ducerii luptei în condițiile actuale.