Rusia își menține rachetele nucleare în stare “gata de luptă permanent”. Avangard și Sarmat – garanția securității statului rus

foto

Comandantul Trupelor de Rachete cu Destinație Strategică (RVSN) din cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse, Serghei Karakaev, a declarat, pe 05.06.2022, că 95% din gruparea actuală de trupe se află în stare “gata de luptă permanent”.

“În prezent, misiunea noastră constă în sprijinirea grupării de trupe existente. Inclusiv în cadrul etapei de reînzestrare cu rachete noi, care se desfășoară în mod activ astăzi la nivelul RVSN. Trebuie să remarc faptul că, în pofida acestor evoluții, 95% din gruparea de trupe se află în stare gata de luptă permanent”, a precizat Karakaev în timpul unei emisiuni a postului TV Zvezda.

Potrivit declarațiilor sale, care au fost preluate și de agenția de presă Interfax, RVSN continuă procesul de dotare cu complexe de rachete Avangard și se pregătesc să introducă în serviciul de luptă primul regiment de rachete Sarmat, în cadrul diviziei din Uzhur (Ținutul Krasnoyarsk). “Ulterior, numărul acestor rachete va continua să crească”, a spus Karakaev.

“În urma achizițiilor de anul trecut, nivelul de rachete moderne din dotarea RVSN a ajuns la 83%. Până la sfârșitul acestui an, ținând cont de introducerea unor noi rachete în înzestrare, acest procent va ajunge la 86%”, a menționat Karakaev.

Pe 20 aprilie 2022, Ministerul rus al Apărării a anunțat prima lansare-test de pe Cosmodromul Plesețk a rachetei balistice intercontinentale Sarmat, cu bazare staționară (în siloz). Potrivit datelor prezentate de minister, lansarea a fost efectuată cu succes, fiind confirmați toți parametrii rachetei, pe toate etapele de zbor. Ogivele de instrucție ale acesteia au ajuns în raionul stabilit din Poligonul Kura (Peninsula Kamchatka).

Racheta balistică intercontinentală RS-28 Sarmat va înlocui cea mai puternică rachetă strategică din lume cu bazare staționară RS-20V Voevoda (SS-18 Satana în clasificare NATO), aflată în dotarea diviziilor de rachete din Uzhur (Ținutul Krasnoyarsk) și Dombarovsky (Regiunea Orenburg).

În perspectivă, racheta Sarmat va deveni platformă purtătoare pentru ogivele hipersonice Avangard, care dezvoltă o viteză de 27 de Mach (un Mach = viteza sunetului). În prezent, acestea sunt amplasate pe rachetele balistice intercontinentale UR-100N UTTH.

RVSN sunt un gen de trupe independent din cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse, reprezentând principala componentă a Forțelor Nucleare Strategice. Acestea sunt destinate pentru descurajarea nucleară a unei eventuale agresiuni a adversarului.

Comentariu remnmilitaryblog.com: Actuala Doctrină militară nu-i permite Rusiei să întrebuințeze prima armele nucleare strategice într-un eventual conflict. Acestea pot fi folosite numai ca răspuns la un atac nuclear din partea adversarului.

În ultima perioadă, au existat o serie de speculații privind intenția Rusiei de a folosi armele nucleare în timpul conflictului din Ucraina. Este vorba însă despre ogive nucleare tactice, care pot fi amplasate pe o serie de rachete de croazieră întrebuințate de armata rusă, ca de exemplu Iskander și Kalibr.

În același timp, o serie de specialiști militari au estimat faptul că Rusia ar putea întrebuința armele nucleare tactice pentru a executa o serie de lovituri demonstrative pe teritoriile unor state membre NATO aflate în proximitatea Ucrainei, cu referire directă la Polonia.

Oficialii ruși au exclus aceste posibilități și au anunțat că nu există pericolul utilizării armamentului nuclear, în contextul conflictului din Ucraina. După cum au apreciat și specialiștii militari ruși, armele nucleare sunt destinate pentru alte tipuri de conflicte și nu se impune folosirea lor în cadrul celui aflat în curs de desfășurare pe teritoriul ucrainean.

Cu toate acestea, Rusia își întărește RVSN, prin introducerea în dotare a unor noi rachete nucleare și prin menținerea celor actuale în stare “gata de luptă permanent”. Pe fondul divergențelor cu statele membre NATO, la începutul conflictului din Ucraina, Vladimir Putin a cerut chiar trecerea Forțelor Nucleare Strategice în stare de alertă, pentru a descuraja o eventuală intenție a acestora de a interveni în desfășurarea ostilităților.  

Sursa: militarynews.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s