Inovație sau frică: Rușii au instalat pe navele de patrulare complexe terestre de apărare antiaeriană de tip “Tor”

foto

Analiză remnmilitaryblog.com

Pe 07.06.2022, mai mulți utilizatori ruși au postat pe rețelele de socializare o fotografie inedită, în care apare nava de patrulare Vasily Bykov a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) cu un complex terestru de apărare antiaeriană de tip Tor ancorat pe helipadul de la bord.

Utilizatorii ruși consideră că este vorba despre “o rezolvare forțată, nestandardizată a problemelor privind apărarea antiaeriană a navei”.

foto 1

De fapt, o astfel de măsură devoalează unul dintre punctele slabe ale navelor de patrulare Proiect 22160, aflate numai în dotarea FRMN (patru unități). Practic, se poate afirma că acestea nu dispun de apărare antiaeriană. Singurul mijloc de acest tip din dotarea navei este reprezentat de lansatoarele portabile de rachete antiaeriene de tip Igla-S sau Verba (opt unități).

foto 2

Așadar, deși nava are o mare putere de foc, dispunând de două module cu patru celule fiecare pentru lansarea rachetelor de croazieră de tip Kalibr, aceasta este o victimă sigură în cazul unui atac cu rachete al adversarului, lansat de la sol, de pe apă, sau din aer.

Probabil, reprezentanții ruși se tem cel mai tare de atacuri aeriene executate de dronele turcești Bayraktar TB2 din dotarea armatei ucrainene. Deși aceștia au contabilizat distrugerea în cele peste 100 de zile de conflict a aproximativ 80 de drone de acest tip, se pare că Ucraina continuă să se aprovizioneze cu astfel de mijloace de atac aerian.

Trebuie precizat și faptul că, în cadrul operației militare speciale din Ucraina, complexele de apărare antiaeriană de tip Tor s-au dovedit mijloace foarte eficiente pentru contracararea dronelor Bayraktar TB2. Acestea au o bătaie de aproximativ 15 kilometri și întrebuințează opt rachete antiaeriene 9M330, în veersiunea Tor-M1, sau 16 rachete 9M338, în varianta Tor-M2.

În concluzie se poate aprecia că, în mod paradoxal, deși dispun de foarte multă tehnică modernă, între care chiar și navele de patrulare Proiect 22160, militarii ruși sunt nevoiți să improvizeze pentru a suplini lipsa pieselor de schimb sau pentru a corecta o serie de erori de proiectare și exploatare a acesteia. De exemplu, s-a constatat că unele drone Orlan-10 aveau atașate sticle de plastic pe post de rezervor sau că circuite de la mașinile de spălat din locuințele cetățenilor ucraineni au fost folosite pentru repararea tancurilor rusești.

Surse: t.me, vk.com.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s