Bombardierele strategice americane B-52H din nou deasupra Europei. Participare probabilă la manevrele “Baltops-2022”

foto

Analiză remnmilitaryblog.com

Canalul rusesc de Telegram “Linia operativă” a semnalat faptul că, în perioada 07-08.06.2022, două bombardiere strategice americane de tip B-52H Stratofortress aparținând Aripii 5 Bombardament din cadrul Bazei Aeriene Minot au efectuat un zbor transatlantic spre Scoția.

Deocamdată, nu se știe dacă bombardierele americane au fost aduse în Europa numai pentru participarea la manevrele NATO cu numele de cod Baltops-2022 sau dacă este vorba despre o nouă misiune de tip Bomber Task Force în teatrul european.

Trebuie precizat faptul că manevrele anuale Baltops (Baltic Operations) sunt în curs de desfășurare, în perioada 05-16 iunie, în raioane maritime din centrul și sudul Mării Baltice, inclusiv în apropierea coastelor Suediei, Letoniei, Poloniei și Germaniei. La acestea participă 14 state membre NATO, precum și Suedia și Finlanda, care au depus recent cereri de aderare la Alianță. În total, la manevre sunt implicate 45 de nave de luptă, aproximativ 7.000 de militari și 75 de avioane și elicoptere.

În anul 2021, când a fost executată ediția cu numărul 50 a manevrelor Baltops, Rusia a criticat aspru participarea bombardierelor strategice B-52H la activitățile desfășurate în regiunea Mării Baltice, pe care a considerat-o provocatoare. Oficialii de la Moscova au solicitat atunci ca SUA “să oprească utilizarea periculoasă a bombardierelor strategice în proximitatea frontierelor Federației Ruse”.

Ultima misiune de tip Bomber Task Force cu participarea bombardierelor strategice americane de tip B-52H s-a desfășurat la începutul acestui an, în perioada februarie-aprilie. Patru bombardiere de acest tip au fost staționate atunci în cadrul Bazei Aeriene Fairford din Marea Britanie. Pe lângă zborurile de antrenament desfășurate deasupra statelor europene, inclusiv în spațiul aerian al României, bombardierele americane au participat la exercițiul NATO cu numele de cod Cold- Response-2022, care a fost executat, în perioada 14-31 martie, în zona Norvegiei.

Sursa: t.me.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s