De ce s-au retras rușii de pe Insula Șerpilor? Bunăvoință, slăbiciune sau strategie?

foto

Analiză remnmilitaryblog.com

În mod cu totul și cu totul neașteptat, pe 30 iunie, Ministerul rus al Apărării a anunțat că militarii ruși au părăsit Insula Șerpilor, într-un gest de bunăvoință pentru crearea unui coridor umanitar, care să permită exportul de cereale din porturile ucrainene de la Marea Neagră.

Anunțul oficialilor de la Moscova vine la numai o zi după ce președintele american, Joe Biden, a făcut referire în cadrul summitului NATO de la Madrid la creșterea prezenței militare americane în Europa, în special în flancul estic al Alianței, și la scurt timp după ce reprezentanții ucraineni au informat despre distrugerea pe Insula Șerpilor a încă unui complex rusesc de apărare antiaeriană de tip Pantsir-S1.

În acest context, se pune problema motivului real pentru care partea rusă a decis să părăsească Insula Șerpilor și dacă această decizie este una temporară sau definitivă.

Este într-adevăr Moscova îngrijorată de soarta grâului aflat în depozitele din portul Odesa? S-au speriat oficialii ruși de măsurile anunțate în Occident sau de atacurile constante asupra insulei venite din partea ucraineană? Ori este vorba despre o măsură de retragere strategică, după modelul renunțării la atacarea Kievului și regruparea trupelor în Donbas?

Personal, înclin către cea de-a treia variantă, a renunțării temporare și în mod voluntar la prezența pe Insula Șerpilor, chiar dacă această măsură va acorda părții ucrainene o nouă gură de oxigen și îi va oferi prilejul de a-și clama victoria asupra trupelor ruse în zona Mării Negre. Și am să încerc să explic de ce.

Deși rușii au preluat controlul asupra Insulei Șerpilor chiar în prima zi a declanșării operației militare speciale împotriva Ucrainei, ulterior s-a dovedit că păstrarea în acest moment a unei prezențe militare pe aceasta este foarte riscantă și presupune pierderi permanente de militari și tehnică militară.

Este adevărat că, datorită poziției sale, Insula Șerpilor are o mare importanță strategică pentru ambele părți implicate în conflict, asigurând controlul în partea de vest a Mării Negre. Însă, pentru Rusia insula se află prea departe de Sevastopol și prea aproape de coastele Ucrainei și României. Pe timp de pace, controlul asupra acesteia poate fi asigurat fără mari probleme, însă, pe timp de război, riscurile sunt mult mai mari și asumarea acestora nu este justificată.

În ultima perioadă, trupele ruse de pe Insula Șerpilor s-au confruntat cu două probleme majore. Este vorba despre atacurile din partea trupelor ucrainene și despre dificultățile întâmpinate în ceea ce privește amplasarea de tehnică militară masivă pe insulă. Ținând cont de malurile înalte ale Insulei Șerpilor, pentru a descărca unele categorii de tehnică precum sistemele de apărare antiaeriană Pantsir sau Tor este nevoie de macarale speciale, pe care armata rusă nu le are și este nevoită să apeleze la mijloace civile. Probabil că, pe timp de pace, aceste proceduri ar fi fost mult mai ușor de realizat. Pe timp de război, în condițiile în care Ucraina controlează Regiunea Odesa și primește din Occident din ce în ce mai multe lansatoare de rachete cu care poate ataca Insula Șerpilor, misiunea este aproape imposibilă.

Astfel că, așa cum am mai afirmat într-un material anterior, pe timpul conflictului aflat în desfășurare între forțele ruse și cele ucrainene nu este recomandat ca niciuna dintre părți să disloce trupe pe Insula Șerpilor, deoarece acestea sunt foarte expuse la loviturile din partea adversarului.

În ceea ce privește partea rusă, trebuie menționat faptul că aceasta a pierdut deja în zona Insulei Șerpilor foarte multe nave de luptă și auxiliare, între care și nava amiral a Flotei din Marea Neagră, crucișătorul purtător de rachete Moscova, precum și mijloace de apărare antiaeriană amplasate pe insulă.

În aceste condiții, foarte probabil, comandanții militari ruși au decis acum să cedeze în mod deliberat partea de vest a Mării Negre și să se retragă temporar în zona coastelor Peninsulei Crimeea, în special în zona Sevastopol și chiar a Bazei Navale Novorossiysk din Ținutul Krasnodar.

Ulterior, după finalizarea operațiunilor din Donbas, unde Rusia și trupele republicilor separatiste sunt foarte aproape de obținerea unui control total, atenția va fi mutată asupra Regiunilor Zaporozhye, Nikolaev și Odesa. În acest fel, trupele ruse vor avansa pe uscat, unde rezistența militarilor ucraineni va fi mult mai ușor de înfrânt, datorită sprijinului aerian și a loviturilor cu rachete executate de pe uscat, de pe mare și din aer.

După ce vor controla Regiunea Odesa, rușii vor putea reveni fără probleme pe Insula Șerpilor, care va putea fi considerată ca un ghimpe în coasta României, transformată între timp într-un avanpost al NATO în Regiunea Mării Negre. De asemenea, navele Flotei ruse din Marea Neagră vor reveni în proximitatea insulei, de unde vor controla rutele maritime de la Odesa către Bosfor.

Așadar, chiar dacă plecarea rușilor din zona Insulei Șerpilor reprezintă acum un motiv de bucurie pentru reprezentanții Ucrainei, aceasta ar trebui tratată cu prudență, fiind, de fapt, o strategie de regrupare a Rusiei în zona Mării Negre.      

2 gânduri despre “De ce s-au retras rușii de pe Insula Șerpilor? Bunăvoință, slăbiciune sau strategie?

 1. Nu e nici o lovitura de teatru, cum ati numit-o in articolul anterior, e o decizie normala pentru ca Insula Serpilor n-are valoare militara daca nu stapanesti macar unul din tarmurile din jur. Odata ce pe malul ucrainean au aparut vectorii capabili sa loveasca navele care aprovizionau sau pazeau insula (e.g. Moskva) si apoi vectorii capabili sa loveasca insula (Caesar, HIMARS), bolovanul respectiv este doar o gaura neagra unde dispar echipamentele debarcate pe insula si uneori carausii.
  Cu o astfel de tinta facila si fara acoperirea aeriana a Moskva (celelalte nave din Chernomorsky flot au doar AA cu raza scurta), vestul Marii Negre ramane accesibil doar submarinelor sovietice.
  Ceea ce o sa fie intreresant de observat va fi daca ucrainenii vor alege sa debarce mijloace anti-nava sau AA pe insula (tind sa cred ca nu). Oricum, nu are sens o retragere de pe insula pentru regruparea pentru o ofensiva in sud, nu erau acolo mijloace atat de multe incat retargerea lor sa aduca un aport semnificativ ofensivei terestre inspre Odesa (una putin probabila totusi).
  Oricum e discutabil ca dupa fixarea admirabila a ucrainenilor in Luhansk, armata rosie sa fie in stare sa faca acelasi lucru in celelalte oblast-uri mentionate in articol mai ales ca echipamentul livrat de NATO (T-72 si alte blindate mai usoare) nu a fost vazut prea des pe front, deci o masa critica se acumuleaza undeva.
  Rusilor le-a luat pana la urma 3 luni sa avanseze 40 de km pe un front foarte ingust in Luhansk, cam ce le-ar trebui sa faca asta in 3 regiuni diferite? 🙂

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s