Cel mai nou submarin nuclear rusesc va fi transferat la Flota din Oceanul Pacific

foto

Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 07.07.2022, citând o sursă din industria de construcții navale, că submarinul nuclear Novosibirsk, Proiect 885M, clasa Yasen-M, va efectua o serie de lansări de rachete de croazieră, la sfârșitul lunii iulie, după care va fi transferat către locul de dislocare permanentă de la Flota rusă din Oceanul Pacific (FROP).

“În prezent, submarinul nuclear Novosibirsk îndeplinește misiuni de antrenament în Marea Barents și în Marea Albă. În cea de-a treia decadă a lunii iulie, submarinul va executa lansări de croazieră de tip Kalibr și Onyks”, a menționat sursa.

Potrivit precizărilor acesteia, în a doua jumătate a lunii august, submarinul va începe deplasarea către locul de dislocare permanentă, care va avea loc de-a lungul rutei de nord, parțial pe sub gheață.

“De obicei, astfel de transferuri sunt efectuate sub escorta unui detașament de nave din cadrul Flotei de Nord, care asigură deplasarea submarinului în zona de responsabilitate a FROP”, a spus sursa.

După cum a subliniat aceasta, submarinul nuclear Novosibirsk va fi primul submarin de acest tip din dotarea FROP.

Anterior, reprezentanții militari ruși au anunțat că submarinul Novosibirsk urmează să efectueze cel puțin patru lansări de rachete Onyks și Kalibr asupra unor ținte navale și de coastă, atât de la suprafața apei, cât și din imersiune. Două dintre lansări vor include salve de rachete, de ambele tipuri.

Novosibirsk este primul submarin din producția de serie Proiect 885M, clasa Yasen-M. Acesta a fost lansat la apă pe 25 decembrie 2019. Prima ieșire pe mare, pentru testele de uzină de marș a avut loc pe 01 iulie 2021. În luna decembrie a aceluiași an, submarinul a fost predat Forțelor Navale.

Dotarea de bază a submarinelor de acest tip este reprezentată de rachetele de croazieră Kalibr și Onyks. În perspectivă, acestea vor fi dotate cu rachete hipersonice Zircon.

Primul submarin din clasa Yasen-M, Kazan, a fost predat Flotei de Nord pe 07 mai 2021. Pe 30 iulie 2021, la Șantierul Naval Sevmash din Severodvinsk, a fost lansat la apă cel de-al treilea submarin, Krasnoyarsk. 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Potrivit planurilor curente ale Forțelor Navale ale Federației Ruse, în total vor fi produse opt submarine nucleare purtătoare de rachete de croazieră Proiect 855m, clasa Yasen-M. Acestea urmează să fie împărțite în mod egal, câte patru, între Flota de Nord și FROP.

Producerea acestora se va încheia, în cadrul planului actual pentru înzestrare, până în perioada 2027-2028.

Sursa: tass.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s