Rusia amenință cu războiul nuclear: Semnul invaziei din Ucraina a fost semnalat pe un submarin strategic din clasa Borey-A

foto

Submarinele nucleare purtătoare de rachete balistice (SSBN) se află în centrul capabilităților strategice de lovire ale Federației Ruse. Fiecare submarin poate lansa, la o singură salvă, în jur de 100 de focoase nucleare, la mii de mile depărtare. Acum, SSBN Prințul Vladimir din clasa Borey-A a fost văzut cu faimosul marcaj “Z”.

Potrivit site-ului Naval News, care citează surse multiple, un SSBN rusesc a fost semnalat cu marcajul “Z” pe vela sa. Faimosul marcaj în zig-zag este folosit de trupele ruse, care au invadat Ucraina. Acesta este similar cu litera Z din alfabetul latin. Alfabetul rusesc (chirilic) nu dispune de o astfel de literă. Astfel, în cercurile militare, simbolul este văzut ca o simplă formă. Cu toate acestea, apariția sa pe un submarin nuclear este legată fără ambiguitate de războiul din Ucraina.

Un submarin din clasa Borey-A a fost fotografiat la Severomorsk în luna iulie, iar imaginile au fost distribuite pe rețelele de socializare rusești. De asemenea, un submarin Borey-A a fost prezentat patrulând în Marea Barents. Pe acestea este semnalat marcajul “Z”. Naval News consideră că este vorba despre același submarin, respectiv K-549 Prințul Vladimir.

În mod normal, acest submarin transportă 16 rachete balistice intercontinentale de tip RSM-56 Bulava. La fel ca și submarinele americane și britanice Trident, acesta are o rază de acțiune de peste 8.000 de kilometri. Fiecare rachetă Bulava are între șase și 10 focoase nucleare, cu o putere individuală de 100-150 de kilotone. Pe scurt, acestea reprezintă arma principală a arsenalului nuclear cu bazare navală al Federației Ruse.

Ținând cont de faptul că submarinul din clasa Borey-A a fost observat la debarcaderul de încărcare a rachetelor din Severomorsk, se poate aprecia că acesta purta simbolul “Z” în timp ce era complet înarmat cu rachete Bulava.

“Z” indică trupele ruse care invadează Ucraina din sud, în principal din Crimeea. Alte simboluri folosite de trupele ruse semănau cu “O”, “V” și “Z” în interiorul unui chenar. Cu toate acestea, “Z” a devenit cel mai frecvent văzut, mai ales că axa de invazie a Rusiei dinspre nord s-a retras.

Și, aproape imediat ce au început confruntările din Ucraina, “Z” a fost simbolul adoptat în Rusia pentru a reprezenta invazia. Acesta poate fi văzut pe mașini, clădiri și picturi murale care susțin războiul. “Z” apare chiar și pe o pictură murală mare cu un submarin nuclear din clasa Delta, amplasată recent pe o clădire din Baza Navală Gadzhievo a Flotei ruse de Nord.

În concluzie, se poate spune că amplasarea acestui simbol pe un submarin operațional reprezintă un sprijin pentru război. Deocamdată, nu este clar dacă acesta a fost aplicat în mod oficial sau este vorba despre o inițiativă a echipajului. În orice caz, acesta transmite un mesaj potrivit căruia războiul din Ucraina nu este doar o chestiune locală.

Guvernul rus și președintele Vladimir Putin au fost dornici, încă de la începutul războiului, să facă aluzie la amenințarea nucleară. Aceasta pare să vizeze NATO, care altfel ar putea fi încurajată să ajute Ucraina mai direct. În esență, descurajarea nucleară este folosită pentru a permite războiul convențional. Cu toate acestea, alte submarine nu au fost încă văzute cu marcajul “Z”. Probabil că partea rusă ar considera acest gest ca fiind prea provocator. De exemplu, recent, în Marea Baltică au fost trimise două submarine nucleare ale Flotei de Nord. Acestea nu poartă semnul “Z” pe corpurile lor. 

Sursa: navalnews.com.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s