Flota rusă din Marea Neagră a fost completată cu încă o navă de patrulare purtătoare de rachete de croazieră Kalibr

foto

Departamentul asigurare informațională din cadrul Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) a anunțat că, pe 30.07.2022, a fost introdusă în dotarea flotei nava de patrulare Serghei Kotov, Proiect 22160.

“În cadrul Bazei Navale Novorossiysk, s-a desfășurat ceremonia de introducere în compunerea FRMN a navei de patrulare Serghei Kotov”, se arată într-un comunicat de presă al flotei, preluat de agențiile Tass și Interfax.

Cu ocazia începerii serviciului de luptă în cadrul Forțelor Navale ale Federației Ruse, echipajul navei a fost felicitat de șeful de stat major și prim-locțiitor al comandantului FRMN, viceamiral Serghei Pinciuk, comandantul Bazei Navale Novorossiysk, contraamiral Viktor Kochemazov, reprezentanți ai uzinei producătoare, ai administrației locale și ai organizațiilor de veterani ale flotei. 

Nava a fost introdusă în dotarea marii unități de nave de pază a raionului maritim aparținând Bazei Navale Novorossiysk.

Serghei Kotov este a patra navă de patrulare din cadrul Proiectului 22160. Navele de acest tip au fost proiectate și construite pe baza întrebuințării unei concepții modulare în ceea ce privește armamentele.

Anterior, în compunerea FRMN au fost introduse navele de patrulare similare Vasili Bykov, Dmitri Rogachev și Pavel Derzhavin, care, în prezent, îndeplinesc misiuni în cadrul Bazei Navale Novorossiysk. 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Planurile curente ale conducerii Forțelor Navale ale Federației Ruse prevăd construirea a șase nave de patrulare Proiect 22160 pentru dotarea Brigăzii 184 Nave Pază Raion Maritim – Novorossiysk din cadrul Bazei Navale Novorossiysk.

Inițial, s-a intenționat extinderea proiectului prin construirea unui lot suplimentar format din cel puțin încă șase nave de acest tip. Însă, în urma problemelor identificate în timpul participării navelor de acest tip la operația militară specială din Ucraina, s-a decis că proiectul nu va mai fi continuat. Practic, s-a dovedit că navele sunt lipsite de apărare antiaeriană și sunt vulnerabile pentru întrebuințarea în condițiile unui conflict real. Pentru ameliorarea acestor probleme, comandanții militari ruși au decis instalarea la bordul navelor a unui complex de rachete antiaeriene din dotarea unităților de Forțe Terestre. Este vorba despre complexul Tor-M2KM, care a fost ancorat pe helipadul navei.

Trebuie remarcat și faptul că cea de-a patra navă Proiect 22160, Serghei Kotov, a fost introdusă cu întârziere în dotarea FRMN. În mod normal, aceasta trebuia să fie inclusă în compunerea Bazei Navale Novorossiysk la sfârșitul anului 2021. Livrarea celei de-a cincea nave de acest tip, Viktor cel Mare, este planificată în cursul anului 2022, iar celei de-a șasea, Nikolai Sypiagin, în 2023.

Teoretic, navele de patrulare din cadrul Proiectului sunt dotate cu complexul de rachete Kalibr-PL, care întrebuințează rachete de croazieră Kalibr și Onyks. Practic însă nu se știe dacă navele au folosit aceste rachete în timpul operației din Ucraina.

Luând în calcul cele patru nave de patrulare Proiect 22160, FRMN ar dispune în prezent de 18 platforme purtătoare de rachete de croazieră Kalibr, cu o bătaie de aproximativ 1.500 de kilometri. Este vorba despre șase submarine Proiect 636.3, un submarin Proiect 877B, trei fregate Proiect 11356R, patru nave de patrulare Proiect 22160 și patru nave mici purtătoare de rachete Proiect 21631. La acestea trebuie adăugată și nava mică purtătoare de rachete Tsiklon, Proiect 22800, care, potrivit anumitor surse, ar fi fost introdusă deja în dotarea FRMN.

Ținând cont de faptul că submarinele dispun de șase rachete de croazieră Kalibr, iar navele de suprafață de opt rachete, FRMN este capabilă să lanseze la o salvă 138 de rachete de acest tip.

Însă, trebuie precizat faptul că, deși toate cele 19 platforme purtătoare de rachete de croazieră Kalibr ale FRMN sunt operaționale în acest moment, nu toate se află în Marea Neagră. O parte dintre ele, respectiv două submarine și trei nave de suprafață, îndeplinesc misiuni în Marea Mediterană, în cadrul Grupării navale operative a Forțelor Navale ale Federației Ruse.

Surse: militarynews.ru, tass.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s