Putin: Racheta hipersonică Zircon va intra în serviciu în lunile următoare. Prima platformă purtătoare – fregata Amiral Gorshkov

foto

Prezent la Sankt Petersburg, unde a participat la Parada navală principală organizată cu ocazia Zilei Marinei, președintele rus, Vladimir Putin, a declarat, pe 31.07.2022, că livrarea la trupe a noii rachete hipersonice Zircon va începe în lunile următoare.

“Armamentele din dotarea Forțelor Navale ale Federației Ruse sunt îmbunătățite în mod constant. Este suficient să menționăm racheta hipersonică Zircon, care nu are analog în lume și pentru care nu există bariere. Livrarea acesteia către Marina rusă va începe în lunile următoare. Fregata Amiral Gorshkov va fi prima care va îndeplini serviciul de luptă cu această armă formidabilă la bord. Zona pentru desfășurarea misiunilor navei echipate cu rachete de croazieră hipersonice Zircon va fi aleasă pe baza intereselor asigurării securității Rusiei”, a spus Vladimir Putin, citat de principalele agenții de presă de la Moscova.

Anterior, surse rusești au anunțat faptul că versiunea pentru nave de suprafață a rachetei hipersonice Zircon va fi introdusă în dotarea Forțelor Armate ale Federației Ruse în luna septembrie.

Complexul hipersonic Zircon a fost dezvoltat și este produs de societatea NPO Mashinostroyenia din Reutov, parte a corporației Armament tactic de rachete.

Pe 20 februarie 2019, președintele rus, Vladimir Putin, a anunțat, în cadrul unui mesaj prezentat Adunării Federale, că racheta din compunerea complexului Zircon este capabilă să dezvolte o viteză de aproximativ nouă Mach și să lovească ținte aflate la o distanță de peste 1.000 de kilometri.

Pe 24 august 2021, la forumul tehnico-militar Armata-2021 a fost încheiat un prim contract privind achiziționarea de rachete Zircon pentru Forțele Navale.

La sfârșitul lunii decembrie 2021, Vladimir Putin a anunțat prima lansare în salvă a rachetelor Zircon.

Ultimul test al unei rachete hipersonice Zircon a fost efectuat în luna mai a acestui an, când fregata Amiral Gorshkov a lansat racheta la bătaia maximă. 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Așa cum era și normal, prima platformă purtătoare de rachete hipersonice Zircon va fi chiar fregata Amiral Gorshkov a Flotei de Nord, care a efectuat testarea acesteia, efectuând până în prezent aproximativ 10 lansări.

Flota de Nord dispune de încă o navă similară cu fregata Amiral Gorshkov (Proiect 22350), respectiv fregata Amiral Kasatonov, care, probabil, poate fi adaptată cu ușurință pentru dotarea cu noile rachete hipersonice. De asemenea, până la sfârșitul acestui an, este planificată introducerea în dotarea Forțelor Navale a celei de-a treia fregate Proiect 22350, Amiral Golovko, care va fi prima navă de suprafață dotată de la început cu rachete Zircon.

Este interesant de remarcat faptul că președintele rus a declarat astăzi că “zona pentru desfășurarea misiunilor navei echipate cu rachete de croazieră hipersonice Zircon va fi aleasă pe baza intereselor asigurării securității Rusiei”. Acest lucru înseamnă că, după dotarea cu noile rachete, fregata nu va mai rămâne neapărat în compunerea Flotei de Nord. Astfel, este posibil transferul acesteia la alte flote, aflate în zone mai fierbinți, ca de exemplu Marea Neagră sau Marea Baltică.

Surse: militarynews.ru, tass.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s