Europa a pierdut deja războiul: Industria americană de apărare a confiscat piața UE, în urma conflictului din Ucraina

1

După ce Forțele Armate ale Federației Ruse au declanșat operațiunea militară specială în Ucraina, țările europene au început să susțină activ regimul de la Kiev, sperând ca acesta să oprească armata rusă. Cu toate acestea, în cele din urmă, principalul învins a fost însăși UE, care și-a sacrificat interesele pentru a face pe placul Statelor Unite.

Publicația italiană Analisi Difesa a semnalat faptul că SUA au avut stocuri mari de arme, ceea ce le-a permis să ofere asistență Forțelor Armate ale Ucrainei, fără a-și compromite capacitatea de apărare. Țările conducătoare ale Europei, dimpotrivă, dețineau arsenale slabe, cu care trebuiau să ajute armata ucraineană, scoțând din serviciu și trimițând la Kiev sistemele de luptă sovietice și rusești cu care erau echipate statele foste socialiste. De exemplu, a fost lansat un process privind transferul către Forțele Armate ale Ucrainei a elicopterelor Mi-8/17/24. În total, 220 de aeronave de acest tip se aflau în dotarea statelor balcanice și a țărilor din Europa Centrală (cu excepția Serbiei).

Astfel, în locul sistemelor sovietice sau rusești transferate Forțelor Armate ale Ucrainei, foștii lor operatori trec, în principal, la produse ale industriei americane de apărare. Deci, în ceea ce privește elicopterele, este vorba despre aparate Cobra, UH-1 Huey, UH-1Y Venom, Viper AH-1Z, UH-60M și S-70. Dacă ne referim la avioane de luptă, în locul Su-22/25 și Mig-21/29 vor veni F-16 și F-35. Practic, nu se vorbește deloc despre trecerea la sistemele europene. Vehiculele de luptă germane Marder și tancurile Leopard 2 sunt prea mici pentru a fi luate în serios.

După cum scrie publicația italiană, dacă războiul din Ucraina se prelungește, atunci armata ucraineană va face o tranziție către sistemele americane. De exemplu, în SUA a început deja un program de instruire a piloților Forțelor Armate ale Ucrainei, pentru a pilota aeronavele de atac A-10. Chiar și echipamentele transferate în Ucraina de către statele europene sunt, în principal, de origine americană: vehicule blindate cu șenile M-113, tunuri autopropulsate M-109, lansatoare de proiectile reactive M270, complexe antitanc TOW, lansatoare de rachete portabile Stinger sau rachete antinavă Harpoon.

“Tehnica americană nu permite deschiderea drumului către Ucraina pentru produse fabricate în Europa. Astfel, războiul este o afacere bună pentru industria de apărare din SUA”, se arată în publicația italiană.

Potrivit autorului articolului, excepțiile precum furnizarea de rachete antiaeriene britanice Starstreak sau IRIS-T german, nu schimbă imaginea de ansamblu.

Succesul cel mai mare al piețelor americane de apărare în Europa prezintă un risc serios pentru complexul militar-industrial al UE și pune sub semnul întrebării capacitatea acestuia de a supraviețui. În același timp, paralizia industrială cauzată de energia scumpă va afecta și sectorul de apărare al UE. Chiar înainte de a se vedea rezultatul final al conflictului dintre Rusia și Ucraina, este deja clar că Europa a fost învinsă, fără ca măcar să lupte.

Aceasta este concluzia trasă de publicația italiană, care remarcă acapararea pieței UE de către industria de apărare americană, ca urmare a conflictului din Ucraina. 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Privit din perspectiva prezentată de publicația italiană, războiul din Ucraina pare o afacere ruso-americană. Atât SUA, cât și Rusia își consumă în conflictul ucrainean marile stocuri de tehnică de luptă și armamente vechi, făcând loc noilor tehnologii și produselor de ultimă generație.

Acest raționament, te poate duce evident cu gândul la un blat între cele două mari puteri, care se vor înțelege în cele din urmă în ceea ce privește împărțirea Ucrainei.

Astfel, indiferent de evoluțiile ulterioare, Rusia și SUA vor fi marii câștigători ai războiului din Ucraina. Cel mai mare perdant, evident, statul ucrainean, care își va pierde parțial teritoriul și complet suveranitatea.

Europa este evident în rolul celui care va rămâne cu gura căscată și cu mâna goală. De mult timp, aceasta și-a externalizat apărarea către partea americană și acum plătește prețul pentru acest lucru.  

În loc să risipească banii pentru a sprijini un conflict fără sens, mai bine liderii europeni ar pune din nou în discuție problema creării unei structuri proprii de apărare, care să se bazeze și pe armamente “fabricate în Europa”.

În ceea ce privește România, este ușor de constatat că oficialii de la București au cedat complet suveranitatea economică la Bruxelles și pe cea militară la Washington. Ce să-i faci, stat mic cu posibilități reduse.

Conflictul din Ucraina, ar trebui să ne reamintească de atuurile extraordinare pe care le avem în această regiune. Și poate, ar fi bine să ne valorificăm mai eficient potențialul oferit de Marea Neagră și de poziția geografică, în general.

Sursa: topwar.ru.

Un gând despre “Europa a pierdut deja războiul: Industria americană de apărare a confiscat piața UE, în urma conflictului din Ucraina

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s