Drone turcești în Balcani: După România, și Serbia își anunță intenția de a cumpăra drone Bayraktar TB2 din Turcia

foto

După succesele înregistrate în ultimele conflicte moderne, respectiv Siria, Libia, Nagorno Karabakh și Ucraina, dronele de atac Bayraktar TB2 produse de compania turcă Baykar Makina sunt la mare căutare în străinătate.

O serie de state s-au așezat deja la coadă în așteptarea noilor aparate de zbor fără pilot din Turcia, unde producătorul nu face față cererii de pe piață.

Ultimele state intrate pe lista de așteptare sunt România și Serbia. După ce Ministerul român al Apărării a trimis recent Parlamentului o solicitare pentru aprobarea începerii procedurii de achiziție pentru 18 drone Bayraktar TB2, în valoare de 300 de milioane de dolari, pe 07 septembrie, președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a anunțat că și țara sa vizează o tranzacție similară.

După cum a informat agenția de presă rusă RIA Novosti, președintele sârb a declarat că Belgradul are în vedere o înțelegere cu partea turcă pentru achiziționarea unui lot de drone de atac Bayraktar TB2, în valoare de câteva sute de milioane de euro.

Având în vedere cererile mari pentru acestea, autoritățile sârbe speră să primească primele drone în cursul anului 2023. 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Probabil, discuțiile privind achiziționarea de drone turcești pentru armata sârbă au avut loc în cadrul întâlnirii dintre președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, și omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, care s-a desfășurat cu ocazia vizitei celui din urmă la Belgrad. Între altele, președinții celor două țări au semnat mai multe acorduri bilaterale în domenii precum economie, industrie și tehnologie.

În ceea ce privește dronele Bayraktar, trebuie precizat faptul că producția companiei turcești din acest an a fost furnizată aproape exclusiv Ucrainei, pentru respingerea invaziei ruse. Reprezentanții companiei au refuzat chiar să discute cu reprezentanții Federației Ruse, care și-au exprimat interesul pentru achiziționarea de drone de atac din Turcia. Aceștia au anunțat că producătorul dronelor Bayraktar TB2 sprijină exclusiv partea ucraineană și nu va livra niciodată aceste armamente părții ruse.

Sursa: riafan.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s