Submarine nucleare rusești au efectuat lansări de rachete de croazieră în partea estică a Arcticii

foto

Ministerul rus al Apărării a informat că, pe 16.09.2022, submarine nucleare și complexe de rachete de coastă Bastion au efectuat lansări de rachete de croazieră de tip Granit și Onyks asupra unor ținte navale în Arctica. (Video)

“În cadrul expediției arctice complexe Umka-2022, submarinele nucleare Omsk și Novosibirsk ale Flotei din Oceanul Pacific, aflate la suprafața apei în Marea Chukotka, au efectuat lansări de rachete de croazieră antinavă Granit și Onyks”, se arată într-un comunicat de presă al ministerului, preluat de agenția Interfax.

“Rachetele au distrus în intervalul stabilit țintele maritime, care s-au aflat la o distanță de peste 400 de kilometri și au imitat un detașament de nave al adversarului convențional”, au menționat reprezentanții Ministerului rus al Apărării.

Potrivit precizărilor acestora, submarinul nuclear Novosibirsk s-a deplasat pe sub gheața arctică și a ieșit la suprafață într-un raion indicat de pe ruta maritimă de nord, de unde a întrebuințat armamentul de rachete.

“Împreună cu submarinele nucleare, în condiții de latitudini nordice extreme, complexe de rachete Bastion au efectuat lansări de rachete de croazieră Onyks, de pe coasta Peninsulei Chukotka. Rachetele au lovit ținte maritime, aflate la distanțe de peste 300 de kilometri”, au spus reprezentanții ministerului.

După cum au informat aceștia, acțiunile Flotei din Oceanul Pacific au fost urmărite de comandantul-șef al Forțelor Navale ale Federației Ruse, amiral Nikolai Evmenov, de la bordul navei de conducere Mareșal Krylov.

Din comunicatul de presă rezultă faptul că, în sectorul estic al Arcticii, se află în curs de desfășurare expediția complexă Umka-2022.

“Pentru a testa capacitatea și disponibilitatea de apărare a Arcticii prin metode militare, în timpul expediției sunt executate exerciții ale Forțelor Navale, inclusiv ale Trupelor de Apărare de Coastă și Aviației navale. În condițiile actuale ale Arcticii, în regiune sunt efectuate experimente tehnico-militare, pentru a testa capabilitățile și caracteristicile armelor și echipamentelor militare și speciale, produse de întreprinderi industriale rusești, din proprie inițiativă”, au concluzionat reprezentanții Ministerului rus al Apărării. 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Ca urmare a încălzirii globale și a topirii ghețarilor, specialiștii apreciază că ruta maritimă de nord va putea să fie folosită pe tot parcursul anului.

În acest context, partea rusă pregătește controlul din punct de vedere militar al căilor de comunicații maritime, pentru a preveni un eventual atac surpriză asupra teritoriului propriu din direcția nordică.

Din ce în ce mai multe nave de luptă rusești desfășoară marșuri de instrucție de-a lungul căii maritime de nord, între Flota de Nord și Flota din Oceanul Pacific. În același timp, Rusia a dislocat în Arctica avioane de vânătoare și mijloace de apărare antiaeriană, care asigură îndeplinirea serviciului de luptă permanent.

Sursa: militarynews.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s