Rusia “a dat undă verde” pentru organizarea de referendumuri în regiunile separatiste din Ucraina

foto

Analiză remnmilitaryblog.com

Pe 19.09.2022, în Republicile Populare Donețk și Lugansk, dar și în Regiunea Herson, au fost declanșate acțiuni sau au fost făcute declarații în direcția organizării unor referendumuri pentru integrarea în Federația Rusă. Aducerea simultană în discuție a acestei probleme, sugerează faptul că s-a primit “undă verde” de la Moscova pentru demararea procedurilor necesare.

Astfel, Camera Publică din Republica Populară Lugansk i-a solicitat șefului republicii, Leonid Pasechnik, să organizeze un referendum pentru includerea în compunerea Federației Ruse. Ulterior, un demers similar a avut loc și în Republica Populară Donețk, unde Camera Publică a făcut același apel la șeful republicii, Denis Pushilin. În același timp, adjunctul șefului Regiunii Herson, Kirill Stremousov, a declarat, pentru agenția de presă rusă RIA Novosti, că populația regiunii dorește ca referendumul pentru aderarea la Federația Rusă să aibă loc cât mai curând posibil.

Este posibil ca organizarea de referendumuri în regiunile secesioniste din Ucraina să reprezinte o reacție a părții ruse la evoluțiile înregistrate în ultima perioadă, când trupele ucrainene au declanșat acțiuni ofensive pe mai multe direcții în zonele controlate de ruși.

În aceste condiții, referendumurile de integrare în Federația Rusă ar putea fi programate în lunile octombrie sau noiembrie, așa cum s-a speculat anterior în mai multe rânduri.

Nu este exclus ca referendumuri similare să se desfășoare ulterior și în alte regiuni din Ucraina, ca de exemplu Zaporozhye, Nikolaev sau Odesa, pe măsură ce acestea vor fi “eliberate” de trupele ruse.

Chiar dacă referendumurile și integrarea ulterioară a regiunilor separatiste din Ucraina în Federația Rusă nu vor fi recunoscute de către Occident, acest fapt va complica și mai mult situația conflictului de pe teritoriul ucrainean. Partea rusă va putea atunci să considere atacurile Forțelor Armate ale Ucrainei asupra acestor teritorii drept atacuri împotriva Federației Ruse și să găsească motive “legitime” pentru declararea oficială a războiului împotriva statului ucrainean, cu toate consecințele care decurg din aceasta (decretarea mobilizării, oprirea livrărilor de gaze sau avertizarea statelor occidentale în ceea ce privește continuarea livrărilor de arme către partea ucraineană).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s