Pe 20.09.2022, portalul rusesc topwar.ru a semnalat faptul că SUA este interesată de portul grecesc Alexandroupolis, în scopul înființării unei baze navale. În Grecia mai există o facilitate similară, respectiv o bază navală a NATO, unde prezența americană este dominantă. Aceasta este amplasată în nordul Insulei Creta, în Golful Souda.
În aceste condiții, pe bună dreptate, baza navală de la Alexandroupolis va fi denumită “a doua Souda”.

Comandamentul Forțelor Navale ale Greciei a confirmat informația potrivit cărora oficialii militari americani au făcut “o propunere de aprofundare a cooperării militare dintre SUA și Grecia”. Se presupune că în cadrul noii baze navale vor fi dislocate distrugătoare americane din clasa Arleigh Burke cu rachete dirijate și echipamente de război electronic.
În ultima perioadă, prin portul Alexandroupolis, Statele Unite au efectuat livrări semnificative de arme pentru nevoile regimului de la Kiev. De aici, armele au fost trasferate pe uscat, prin Bulgaria și România, în Ucraina. Acest lucru se explică prin faptul că Turcia, în baza Convenției de la Montreux, a închis Bosforul pentru navele ce transportă mărfuri militare, în legătură cu conflictul armat dintre Moscova și Kiev.
Înalți oficiali militari americani susțin că, în timp, portul grecesc Alexandroupolis ar putea primi și nave de luptă și auxiliare de capacitate mai mare.
Conducerea militară americană apreciază că prin crearea unei baze navale la Alexandroupolis ar face posibil transferul mai eficient de forțe și mijloace către Europa de Est.
Portul grecesc Alexandroupolis se află la numai câțiva kilometri de granița cu Turcia. Deocamdată, nu există o reacție oficială din partea Turciei în ceea ce privește intenția SUA de a crea o bază navală în regiune.
Comentariu remnmilitaryblog.com: Având în vedere apropierea de Marea Neagră, prin înființarea unei baze navale în portul grecesc Alexandroupolis, SUA vor putea să contrabalanseze dominația Forțelor Navale ale Federației Ruse în regiune. Prezența portavioanelor și distrugătoarelor americane în port ar face posibilă intervenția directă și oportună în cazul apariției unor crize în Regiunea Mării Negre.
Bineînțeles că, pentru România, dislocarea unor facilități maritime americane în portul Alexandroupolis din Grecia ar fi una benefică și va contribui la întărirea securității în regiune și a protecției împotriva amenințării rusești.
Pentru partea rusă însă, probabil că un astfel de demers ar fi complet inacceptabil. Este foarte posibil ca autoritățile de la Moscova să gândească răspunsuri “în oglindă” și să înființeze baze similare în state din America Latină.