Rusia își impune controlul asupra rutei maritime de nord: Navele militare străine obligate să notifice trecerea cu 90 de zile înainte

foto

Agenția de presă rusă Tass a informat că, pe 20.09.2022, Duma de Stat a aprobat, la prima lectură, un proiect de lege care obligă navele militare străine ce se deplasează pe ruta maritimă de nord în scopuri necomerciale să notifice Federația Rusă, prin canale diplomatice, cu 90 de zile înainte de data estimată a trecerii.  

“Este oportun să se stabilească necesitatea ca statul de pavilion al unei nave de luptă străine să depună o cerere de permis de trecere prin apele maritime interne de pe ruta maritimă de nord, pe cale diplomatică, cu cel puțin 90 de zile înainte de data preconizată a trecerii”, se arată în nota explicativă care însoțește documentul.

În plus, proiectul de lege va permite suspendarea operativă a trecerii navelor de luptă străine și a altor nave guvernamentale în marea teritorială și apele interne, prin transmiterea semnalelor de navigație.

“Ca urmare a modificărilor legislative, va fi stabilită o procedură de autorizare pentru navigația navelor de luptă străine și a altor nave guvernamentale de-a lungul rutei maritime de nord, care va asigura interesele naționale ale Federației Ruse în regiunea arctică, precum și siguranța transporturilor maritime și a navigației”, se mai arată în materialele însoțitoare. 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Ruta maritimă de nord se întinde pe o distanță de peste 14.000 de kilometri, de la Murmansk la Vladivostok, și este folosită pentru transportul mărfurilor între Europa și Extremul Orient. Aceasta reprezintă o alternativă la o rută maritimă prin Marea Mediterană și Canalul Suez, cu o lungime de 23.000 de kilometri.

Partea rusă încearcă să-și impună controlul asupra acesteia după modelul Convenției de la Montreux în ceea ce privește strâmtorile de la Marea Neagră. Conveția impune obligativitatea notificării trecerii prin strâmtori a navelor militare din statele neriverane cu cel puțin 14 zile înainte.

Sursa: tass.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s