Flota rusă din Marea Neagră din nou în pericol: Drone maritime străine descoperite în apropiere de Sevastopol

foto

Potrivit publicației franceze Naval News, pe 21.09.2022, în raionul Sevastopol au fost descoperite două drone maritime, cu un design necunoscut anterior. Una dintre acestea a fost detonată în larg, iar cea de-a doua a fost aruncată pe țărm și capturată probabil de forțele ruse.

Observatorii occidentali sunt încă nedumeriți și încearcă să-și de-a seama de misiunea dispozitivelor aflate în proximitatea locului de dislocare al Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN).

După cum au precizat autorii articolului din publicația franceză, una dintre drone a fost găsită pe plaja Omega, aflată într-o zonă folosită de navele de luptă rusești. Dispozitivul este echipat cu o unitate de propulsie cu reacție, ceea ce îi permite să dezvolte viteze mari. Acesta are dimensiuni mici și probabil vizibilitate redusă pe radare.

Echipamentele de pe dronă sunt reprezentate de o cameră video montată pe un catarg și un dispozitiv cu infraroșu cu rază lungă de acțiune (după imaginea de pe care operatorul conduce aparatul). În spatele camerei se află o antenă plată, eventual pentru navigație și/sau comunicații (pentru transmiterea comenzilor). Pe “nasul” dronei mai sunt amplasate o cameră de dimensiuni mai mici și doi senzori. Cu toate acestea, încărcătura principală este reprezentată evident de o bombă sau un proiectil, amplasate în interiorul dronei.

foto 1

“Teoria noastră este că acest produs a fost conceput pentru a lovi o altă navă, cu subminarea ei ulterioară. Așa se explică amplasarea de senzori (probabil detonatoare) pe nasul dronei”, a presupus unul dintre autorii articolului, a cărui concluzie este susținută de mulți dintre colegii săi occidentali, care notează faptul că drona maritimă a fost destinată pentru a ataca navele FRMN.

foto 2

Potrivit autorului, dispozitive cu scopuri similare, concepute pentru a ataca navele de război, au fost folosite de italieni în timpul celui de-al Doilea Război Mondial sau, mai recent, de către husiții din Marea Roșie, care au instalat pe nave rachete controlate de la distanță.

Anterior, guvernatorul Sevastopolului, comentând explozia de lângă coastă, a confirmat faptul că o dronă maritimă a fost distrusă. 

Comentariu remnmilitaryblog.com: În luna aprilie, Statele Unite au promis să transfere în Ucraina diverse vehicule de suprafață fără pilot multifuncționale, ascunse, pentru testare în condiții de luptă împotriva Rusiei. În luna mai, presa a relatat că operatorii ucraineni fuseseră deja instruiți la baza Little Creek a forțelor amfibie ale fostei Flote Atlantice americane.

Astfel de bărci stealth compacte, numite Man-Portable Tactical Autonomous Systems (MANTAS), pot fi folosite atât pentru culegerea de informații, cercetare, supraveghere și indicarea țintelor, cât și pentru efectuarea misiunilor de atac, transformându-se în drone kamikaze. Formele sunt diferite, de la cele obișnuite cu un corp tradițional la un tip de catamaran, în funcție de preferințele dezvoltatorului și ale clientului produsului. Active similare americane au început deja să fie folosite pentru a patrula în Marea Roșie și Golful Persic, iar amiralii americani spun că MANTAS va efectua misiuni de luptă în întreaga lume.

În ceea ce privește caracteristicile lor de performanță, dispozitivele variază, de asemenea, dar, în medie, lungimea lor este de 3,5-4 metri, lățimea nu depășește 1 metru, înălțimea este mai mică de 0,5 metri, iar pesajul este de 0,25 metri. Greutatea totală a dispozitivului poate fi de 100 kg, în timp ce sarcina utilă este mai mare de 60 kg, ceea ce este suficient pentru a provoca vătămări grave chiar și unei nave mari, având în vedere că explozia va fi efectuată la nivelul liniei de plutire, în zona de contact a suprafeței apei cu corpul navei.

Fără îndoială, aparatul capturat în largul coastelor Crimeii a reprezentat un mare pericol pentru navele FRMN și pentru transportul maritim civil, deoarece este dificil de observat.

De la începutul conflictului din Ucraina, FRMN a fost supusă unor atacuri de pe uscat, de pe mare și din aer de către forțele ucrainene. În acest scop, au fost folosite, în primul rând, complexe de rachete de coastă, dar și drone de atac turcești de tip Bayraktar. În același timp, au fost organizate mai multe acțiuni subversive, în special în portul Berdyansk și pe aerodromul din Saki, soldate cu explozii ce au avariat nave de luptă sau avioane aparținând FRMN. În același timp, de pe teritoriul Peninsulei Crimeea au fost executate mai multe atacuri cu drone civile, dotate cu dispozitive explozive artizanale, asupra unor facilități ale FRMN, inclusiv asupra statului major al flotei din Sevastopol.

Cu toate acestea, forța de lovire a FRMN este în continuare intactă. Aceasta este reprezentată de navele de suprafață și submarinele dotate cu rachete de croazieră de tip Kalibr, care execută lovituri aproape zilnice asupra unor obiective militare și de infrastructură de pe teritoriul ucrainean.

Surse: topwar.ru, topcor.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s