Rusia se pregătește pentru întrebuințarea în luptă a rachetelor balistice iraniene cu rază scurtă de acțiune

foto

Potrivit portalului american WarZone, există indicii potrivit cărora Rusia a achiziționat sute de rachete balistice iraniene cu rază scurtă de acțiune, de tip Fateh-110 și Zulfiqar, ce pot crea mari probleme pentru Ucraina.

Experții militari străini apreciază că va fi foarte dificil pentru armata ucraineană să se apere împotriva acestor arme, care pot lovi ținte oriunde în țară, punând în pericol, de exemplu, infrastructura energetică deja uzată.

Între timp, sistemele de rachete antiaeriene NASAMS furnizate de Occident și sistemele germane IRIS-T pot oferi o oarecare asistență Ucrainei. Cu toate acestea, niciunul dintre aceste sisteme de apărare antiaeriană nu poate intercepta un număr mare de rachete balistice iraniene. Potrivit specialiștilor amricani, Kievul se poate baza într-o oarecare măsură și pe sistemele sovietice învechite de tip S-300, care însă sunt disponibile doar într-un număr mic în Forțele Armate ale Ucrainei.

Trebuie precizat faptul că rachetele balistice lovesc mult mai puternic decât rachetele de croazieră și poartă focoase mai mari decât dronele kamikaze cu rază lungă de acțiune. Precizia rachetelor balistice iraniene cu rază scurtă de acțiune este cunoscută în Occident. Acestea sunt destul de capabile să distrugă centrele de producere și distribuire a energiei electrice ucrainene, ceea ce poate să conducă la consecințe foarte neplăcute.

WarZone a subliniat faptul că eficiența rachetelor balistice iraniene a fost testată în practică, inclusiv împotriva intereselor SUA și aliaților săi din Irak. În același timp, se știe că rachetele iraniene sunt rapide și manevrabile, ceea ce le face dificil de interceptat și oferă un impact kinetic sporit chiar și împotriva țintelor întărite. Chiar și câteva sute de astfel de rachete, care își ating țintele fără piedici, pot duce la o catastrofă pentru industria energetică din Ucraina.

Pentru a contracara astfel de arme, Washingtonul va trebui să transfere la Kiev sisteme de apărare antiaeriană MIM-104 Patriot pentru interceptarea rachetelor balistice, iar în viitor chiar rachete balistice cu rază scurtă de acțiune MGM-140 Army Tactical Missile System (ATACMS).

Surse: thedrive.com, topcor.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s