Surse ucrainene au semnalat apariția în zona de conflict a trasportoarelor blindate românești de tip TAB-71M

foto

Surse ucrainene au semnalat prezența în zona operației militare speciale din Ucraina a transportoarelor blindate românești TAB-71M, publicând fotografii cu acestea. Potrivit mass-media, un lot de transportoare de acest tip a fost introdus în dotarea Forțelor Armate ale Ucrainei.

În prezent, nu se știe numărul exact de vehicule blindate și nici de la cine provin acestea. Singurul lucru cunoscut cu certitudine este că, anterior, aceste transportoare blindate de personal nu se aflau în serviciul de luptă al armatei ucrainene.

Transportorul blindat TAB-71M este o versiune a transportorului blindat sovietic BTR-60PB, produs în România, sub licență, în perioada existenței Tratatului de la Varșovia. Principala diferență față de transportatorul sovietic constă în înlocuirea motorului cu motoare franțuzești Saviem 797-05. Au existat mai multe modificări ale acestuia, inclusiv una cu un aruncător de mine M-37M, cu calibrul de 82 de milimetri, instalat în compartimentul trupelor.

TAB-71M a fost produs de la începutul anilor 1970 și până la începutul anilor 1990 la Fabrica de Mașini Grele Speciale din București. Echipajul este format din trei militari, iar capacitatea de transport este de opt persoane. Armamentul standard include două mitraliere cu calibre de 14,5 milimetri și 7,62 milimetri.

Este cunoscut faptul că transportoarele blindate TAB-71M s-au aflat în serviciul de luptă al Forțelor Armate Române și al celor din Republica Moldova. În anul 2017, Bucureștiul a decis să le înlocuiască cu un model mult mai modern. Potrivit ultimelor date existente, Moldova avea în serviciu 110 transportoare de acest tip, România deținea 247, iar alte circa 40 de unități au fost livrate armatei iugoslave și nu se știe ce s-a întâmplat cu acestea după destrămarea Iugoslaviei.

Portalul rusesc topwar.ru, care a preluat știrile din presa ucraineană pe această temă, a remarcat că, după declanșarea conflictului din Ucraina, fostele țări ale Tratatului de la Varșovia au început să transfere statului ucrainean rămășițele echipamentelor sovietice, pentru a scăpa de ele și a se reechipa cu modele occidentale. Iar pentru autoritățile de la Kiev furnizarea oricărui tip de echipament militar este binevenită.

Sursa: towar.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s