Rusia a consumat în Ucraina aproximativ 4.000 de rachete, adică mai mult decât în cei 12 ani ai campaniei din Afganistan

foto

Portalul topcor.ru a informat, pe 20.11.2022, că o analiză a celor aproape nouă luni ale operației militare speciale din Ucraina arată faptul că trupele ruse au folosit un număr mare de rachete tactice și operativ-tactice de diferite tipuri. Împreună, numărul acestora se apropie de 4.000 de unități.

După cum apreciază specialiștii ruși, este vorba despre o cifră incredibilă, ținând cont de faptul că aceasta este mai mare decât numărul de rachete folosit de Forțele Armate ale URSS în cei peste 12 ani ai campaniei din Afganistan (nouă ani de participare directă la război și apoi trei ani de sprijin acordat autorităților de la Kabul). În același timp, nu există nicio îndoială că cifrele în ceea ce privește Ucraina vor crește și mai mult în perioada următoare.

Astfel, Forțele Aeriene ale URSS au întrebuințat în timpul războiului din Afganistan numai 139 de rachete dirijate aer-sol cu rază scurtă de acțiune de tip H-25 și H-29L. Imediat după retragerea trupelor sovietice din Afganistan în februarie 1989, Moscova a început să ajute armata afgană prin furnizarea de complexe de rachete tactice și operativ-tactice Elbrus și Luna-M, precum și de muniție pentru acestea. Acest lucru a continuat până la sfârșitul anului 1991.

De exemplu, au fost predate 2.028 de rachete 8K14-1 pentru complexele 9K72 Elbrus și 2.302 rachete 9M21 cu focoase 9N18F și 9N18K pentru complexele 9K52 Luna-M. Aceste cifre par să fie mai mari decât cele indicate pentru Ucraina, numai că nu toată muniția din Afganistan a fost epuizată. Reprezentanții mișcării talibane mai găsesc în continuare complexe mobile și rachete pentru acestea ascunse în diverse locuri din Afganistan.

Sursa: topcor.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s