Sistemele de război electronic folosite de ruși în Ucraina crează probleme în funcționarea rețelei Starlink

foto

Războiul din Ucraina a demonstrat efectul multiplicator în luptă al sistemelor C2 (conducere și comunicații), mai ales în timpul ofensivelor largi, cărora le lipsesc forțele și echipamentele necesare. Astfel, contribuția rețelei Starlink a fost benefică pentru armata ucraineană, la toate nivelurile, oferind o conexiune de date permanentă și asigurând un schimb de informații în timp real între unități, indiferent de dimensiunea lor.

Rețeaua Starlink a ajutat, de exemplu, la organizarea operațiunilor forțelor speciale ucrainene și la direcționarea dronelor aeriene și maritime pentru a lovi infrastructura rusă din Crimeea și Donbas.

Potrivit sursei algeriene Menadefense, începând cu sfârșitul lunii septembrie, rețeaua de satelit Starlink s-a confruntat cu întreruperi majore, înregistrând “puncte oarbe” peste Ucraina. NATO a confirmat, de asemenea, existența unor deficiențe grave în funcționarea sistemului de comunicații prin satelit Starlink, ce reprezintă astăzi coloana vertebrală a comunicațiilor Forțelor Armate ale Ucrainei, inclusiv în ceea ce privește canalele de comunicații închise, care permit, pe lângă controlul armamentelor primite din Occident, navigația și culegerea de informații.

După cum au informat jurnaliștii algerieni, această situație s-ar datora întrebuințării intensive de către armata rusă a sistemelor de război electronic precum Murmansk-BN sau Tirada, care și-au demonstrat deja eficiența, în pofida blocajului media din jurul acestei probleme.

În aceste condiții, Occidentul ar fi apelat la țările membre ale UE, care au fost membre ale Tratatului de la Varșovia, cu o solicitare urgentă de transfer în Ucraina a telefoanelor de campanie analogice cu două fire pe care le au în stoc, inclusiv cel mai fiabil model sovietic TA-57.

Problemele înregistrate cu Starlink în Ucraina l-au forțat pe Elon Musk să amâne data introducerii pe bursă până în 2025, în timp ce acțiunile companiei-mamă Tesla au scăzut după controversa fondatorului acesteia cu privire la pozițiile sale față de Ucraina.

În consecință, se poate remarca faptul că războiul din Ucraina, chiar dacă generează cifră de afaceri,  afectează și reputația producătorilor de arme din lume, care nu reușesc să răspundă la provocările media lansate de fiecare parte a conflictului.

Surse: menadefense.net, topcor.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s