Unde sunt dronele Bayraktar? De ce armata ucraineană a încetat practic să mai folosească dronele turcești?

1

În ultimele luni, din spațiul informațional au dispărut practic comunicatele Ministerului rus al Apărării, care făceau referire la dronele turcești de tip Bayraktar TB2 întrebuințate de armata ucraineană.

Trebuie remarcat că motivul acestui fenomen nu constă în faptul că apărarea antiaeriană rusă “a uitat” cum să mai doboare dronele cărora li s-a făcut atâta reclamă după conflictul din Karabakh. Doar că armata ucraineană a încetat să le mai folosească.

După cum este cunoscut, ultimele rapoarte privind utilizarea în masă a dronelor Bayraktar de către armata ucraineană au apărut în timpul atacurilor de pe Insula Șerpilor, care au început în prima decadă a lunii mai și au continuat până la sfârșitul lunii iunie. În același timp, această perioadă poate fi calificată drept „căderea Bayraktarurilor”. Asta pentru că, în atacuri fără sens, Forțele Armate ucrainene au pierdut zeci de drone turcești.

În total, potrivit anumitor rapoarte, până la sfârșitul lunii septembrie a acestui an, Ucraina a pierdut aproximativ 130 de drone Bayraktar.

De fapt, acesta este și motivul principal pentru încetarea bruscă a utilizării dronelor menționate mai sus de către armata ucraineană. Stocurile de drone de acest tip ale Forțelor Armate ale Ucrainei s-au epuizat, iar livrări noi nu au mai fost efectuate.

Apropo de livrările noi. La sfârșitul lunii octombrie, s-a raportat că societatea turcească a redus drastic aprovizionarea cu dronele sale către Ucraina, la cererea președintelui Recep Tayyip Erdogan. Motivul unei astfel de decizii din partea liderului turc ar consta în acordul privind gazele cu Rusia. Potrivit altor surse, acordul privind cerealele a necesitat renunțarea la livrări de acest tip.

În același timp, potrivit unor experți militari, motivul cel mai convingător pentru Ankara de a opri livrările dronelor sale către Forțele Armate ale Ucrainei a fost chiar „anti-reclama” pe care armata ucraineană a făcut-o pentru dronele Bayraktar. La urma urmei, reputația pe care și-au câștigat-o aceste drone în Nagorno-Karabakh a fost puternic „pătată” de rapoartele permanente din presă despre dronele doborâte în timpul conflictului din Ucraina.

În fine, reprezentanții Forțelor Armate ale Ucrainei nu neagă scăderea bruscă a activității dronelor Bayraktar pe câmpul de luptă. Comandamentul ucrainean explică acest lucru prin consolidarea apărării antiaeriene rusești, ceea ce face „mai atentă” folosirea dronelor scumpe. În plus, ei amintesc că Bayraktar este mai mult o dronă de cercetare, ale cărei funcții pot fi îndeplinite și de drone mai ieftine.

Sursa: topwar.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s