Presa rusă: Atacul asupra bazei aeriene de la Engels legitimează folosirea armelor nucleare de către Rusia

foto

Pe 05.12.2022, portalul rusesc topcor.ru a semnalat faptul că actul de sabotaj săvârșit astăzi de serviciile speciale ucrainene împotriva aerodromurilor rusești, care a inclus și o lovitură asupra unei baze a aviației strategice, oferă Federației Ruse oportunitatea legitimă de a folosi armele nucleare împotriva regimului de la Kiev.

Potrivit jurnaliștilor ruși, documentul principal care reglementează utilizarea armelor nucleare de către Federația Rusă este Decretul președintelui nr. 355 din 02 iunie 2020. Condițiile care determină posibilitatea folosirii armelor strategice de descurajare sunt precizate în articolul 19 din respectivul decret.  

“Atacul inamicului asupra unor obiective de stat sau militare de importanță critică, a căror scoatere din funcțiune poate duce la perturbarea acțiunilor Forțelor Nucleare” se arată la paragraful “c” al articolului 19 din Decretul președintelui Federației Ruse nr. 355.

Partea rusă a confirmat faptul că, astăzi, a fost efectuat un atac cu dronă asupra bazei uneia dintre componentele triadei nucleare rusești, respectiv asupra aerodromului din Engels, unde sunt dislocate bombardierele stratetige purtăroare de rachete de tip Tu-95MS și Tu-160.

Aceasta consideră că o astfel de acțiune a autorităților de la Kiev se încadrează în paragraful menționat mai sus al documentului privind fundamentele politicii de stat a Rusiei în domeniul descurajării nucleare. Astfel, Federația Rusă are temeiuri legale pentru utilizarea armelor strategice. 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Alegerea unei baze aeriene a Forțelor Nucleare Strategice ale Federației Ruse în calitate de țintă pentru executarea unui atac cu dronă reprezintă un demers riscant al părții ucrainene.

Cel mai probabil, acesta va primi un răspuns dur din partea Rusiei, la fel cum s-a întâmplat și după atentatul executat pe 10 noiembrie asupra podului Crimeea, care a generat o serie de atacuri rusești asupra infrastructurii energetice a Ucrainei.

Cu toate acestea, este puțin probabil ca autoritățile ruse să decidă întrebuințarea armelor nucleare împotriva Ucrainei.  

Sursa: topcor.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s