Rușii au lansat la apă cea de-a unsprezecea corvetă Buyan-M purtătoare de rachete de croazieră Kalibr

foto

Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 09.12.2022, în Republica Tatarstan, la Șantierul Naval A.M. Gorki din Zelenodolsk, a avut loc ceremonia de lansare la apă a navei mici purtătoare de rachete Naro-Fominsk, Proiect 21631, clasa Buyan-M.

Potrivit dezvoltatorului, corvetele din cadrul Proiectului 21631 sunt nave multifuncționale concepute pentru paza și apărarea zonei economice a statului. Navele acestui proiect se remarcă prin potențialul lor efectiv, datorită prezenței la bord a unui set impresionant al celor mai moderne arme militare.

Navele de acest tip și-au demonstrat capabilitățile înalte în timpul operațiunii militare ruse din Siria. Acestea sunt construite la Zelenodolsk începând din 2010. În prezent, nouă nave mici purtătoare de rachete din clasa Buyan-M se află în serviciul de luptă al Forțelor Navale ale Federației Ruse, iar cea de-a zecea se află în etapa finală a testelor de stat.

După cum a remarcat comandantul-șef al Forțelor Navale ale Federației Ruse, amiralul Nikolai Evmenov, „construcția în serie extinsă a navelor de suprafață multifuncționale face posibilă actualizarea componentei de suprafață a forțelor marinei, îmbunătățește semnificativ potențialul flotelor și crește eficiența îndeplinirii misiunilor încredințate. Echipajele noilor nave sunt pregătite la Centrul întrunit de instrucție al Forțelor Navale, conform unor programe moderne”.

La ceremonie au participat reprezentanți ai Guvernului Republicii Tatarstan, Comandamentului Principal al Forțelor Navle, administrației municipale din Zelenodolsk și conducerii Ak Bars Holding Company. 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Deși inițial era destinată Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN), nava mică purtătoare de rachete Naro-Fominsk va fi livrată Flotei ruse din Marea Baltică (FRMB). Aceasta urmează să fie transferată de la Zelenodolsk în Marea Baltică pe apele interne.

Cea de-a zecea navă din clasa Buyan-M, Grad, se află și ea în Marea Baltică, unde desfășoară etapa finală a testelor de stat, după care se va alătura FRMB.

În prezent, în serviciul de luptă al Forțelor Navale ale Federației Ruse se află nouă nave de acest tip, repartizate astfel: patru pentru FRMN (Vyshny Volochek, Orekhovo-Zuevo, Ingushetia, Graivoron), trei pentru Flotila rusă din Marea Caspică (Grad Sviyazhsk, Uglich, Veliky Ustiug) și două pentru FRMB (Zeleny Dol, Serpukhov).

Ultima navă din cadrul Proiectului 21631 comandată de Ministerul rus al Apărării, Stavropol, se află în construcție și va fi livrată FRMC în anul 2024. Astfel, fiecare beneficiar, respectiv FRMN, FRMB și FRMC va dispune de câte patru nave mici purtătoare de rachete din clasa Buyan-M, al căror armament principal este reprezentat de complexul universal de rachete Kalibr-NK, cu opt rachete de croazieră 3M14.

Surse: mil.ru, tass.ru, topwar.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s