Rusia și-a epuizat rezervele de rachete Iskander și mizează pe importul de rachete balistice din Iran

foto

Potrivit agenției de presă ČTK din Cehia, pe 10.12.2022, Ministerul britanic al Apărării a informat că Rusia, probabil, și-a epuizat rezervele de rachete Iskander și din această cauză autoritățile de la Moscova fac eforturi pentru realizarea unor noi importuri de arme din Iran.

Întărirea parteneriatului în domeniul militar dintre Moscova și Teheran a fost semnalată și la Washington. Reprezentanții Casei Albe au semnalat faptul că această colaborare nu este unilaterală. În schimbul armelor primite din Iran, Rusia furnizează Teheranului avioane de vânătoare și sisteme de apărare antiaeriană.

Pe de altă parte, ambasadorul Rusiei la ONU, Vasily Nebezhya, a declarat că industria de apărare din Rusia se descurcă singură și nu are nevoie de sprijin din străinătate.

După cum au anunțat reprezentanții Ministerului Apărării de la Londra, Iranul a devenit unul dintre principalii furnizori de arme pentru Rusia. „Partea rusă încearcă să obțină mai multe arme din Iran, inclusiv câteva sute de rachete balistice”, a informat Ministerul britanic al Apărării. Potrivit acestuia, este probabil ca armata rusă să rămână fără stocuri de rachete balistice Iskander, care au o rază de acțiune de până la 500 de kilometri. „Dacă Rusia reușește să pună în funcțiune un număr mare de rachete balistice iraniene, probabil că le va folosi pentru a continua și extinde atacurile asupra infrastructurii critice din Ucraina”, au adăugat reprezentanții militari ai Marii Britanii.

Pe de altă parte, reprezentanții Washingtonului afirmă că, totuși, fluxul de arme nu este unidirecțional. Consilierul pentru probleme de securitate de la Casa Albă, John Kirby, a declarat vineri seară că Rusia ar putea furniza Iranului noi sisteme de apărare antiaeriană sau avioane Su-35. „Aceste avioane de vânătoare vor îmbunătăți semnificativ capacitățile Forțelor Aeriene iraniene față de vecinii săi”, a spus Kirby. În același timp, potrivit acestuia, Moscova și Teheranul pregătesc construcția unei linii de producție pentru dronele iraniene în Rusia. Kirby consideră că relația dintre cele două țări se dezvoltă în direcția „unui parteneriat militar complet”.

Tot vineri, ambasadorul Rusiei la ONU, Vasily Nebenzya, a negat livrările de arme din Iran. „Complexul militar-industrial rus se descurcă bine și nu are nevoie de niciun ajutor”, a spus diplomatul, potrivit căruia, pe de altă parte, Ucrainei îi lipsește o industrie militară și, prin urmare, poartă un război proxy cu ajutorul armelor occidentale.

Statele vestice consideră că Iranul a furnizat Rusiei sute de drone, care sunt folosite pentru atacuri în Ucraina. Prin vânzarea acestor arme, potrivit Occidentului, Teheranul încalcă o rezoluție din 2015 a Consiliului de Securitate al ONU. 

Comentariu remnmilitaryblog.com: În ultimele săptămâni, atacurile efectuate de Rusia asupra infrastructurii critice din Ucraina au fost executate aproape exclusiv cu rachete de croazieră cu bazare navală (Kalibr) și aeriană (H-101 și H-55). Acest fapt poate indica o epuizare cel puțin temporară a stocurilor de rachete de croazieră cu bazare terestră ale complexelor de tip Iskander-M.

În aceste condiții, nu ar fi exclus ca, până la refacerea rezervelor de rachete balistice de tip 9M723 pentru complexele Iskander-M, partea rusă să reactiveze complexele de rachete operativ-tactice Tochka-U retrase din înzestrare și aflate în conservare.

Trebuie menționat faptul că, la începutul intervenției militare a Rusiei în Ucraina, pe teritoriul Republicii Belarus au fost semnalate mai multe complexe rusești de tip Tochka-U. Deocamdată, nu există date despre o eventuală întrebuințare efectivă a cestora în timpul conflictului.   

Sursa: ceskenoviny.cz.

Un gând despre “Rusia și-a epuizat rezervele de rachete Iskander și mizează pe importul de rachete balistice din Iran

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s