În Rusia a început să se discute despre un nou proiect de infrastructură la scară largă. Este vorba despre construirea unui drum de mare viteză, ce va lega localitățile Simferopol și Rostov pe Don. Noul coridor terestru va trece prin teritoriile eliberate recent din Donbas și Regiunea Mării Azov și ar urma să degreveze Podul Crimeii. Semnificația noului proiect nu se limitează însă numai la acest lucru.
Președintele rus, Vladimir Putin, a susținut propunerea de construire a autostrăzii Simferopol-Rostov pe Don, care a fost făcută de către guvernatorul interimar al regiunii Zaporojie, Evgheni Balitsky. Acest lucru a fost anunțat de șeful regiunii vineri, 23 decembrie, în cadrul unei emisiuni a postului de televiziune Rusia-24. Potrivit lui Balitsky, autostrada cu patru benzi va fi similară cu autostrada federală Tavrida (drumul federal Kerci – Simferopol – Sevastopol, deschis în anul 2020) și va contribui la reducerea încărcăturii de trafic pe podul din Crimeea.
După cum a anunțat Balitsky, lucrările de construcție la noua autostradă vor începe în luna ianuarie 2023.
“Documentația proiectului este în curs de pregătire. Aceasta va fi următoarea etapă importantă în restaurarea infrastructurii rutiere din regiune”, a declarat șeful interimar al regiunii Zaporojie pe canalul său de Telegram.
Din precizările făcute de acesta rezultă că bazele pentru noi rute de transport au fost deja create.
“Drumul Melitopol-Berdyansk, cu o lungime de 107 kilometri, a fost deja construit complet. Aproximativ 50% din lucrările de construcție a traseului, care va lega Melitopol de Simferopol, au fost deja efectuate, iar lucrările continuă”, a declarat liderul din Zaporojie.
“Ritmul este bun, ne îndreptăm spre refacerea infrastructurii și modernizarea drumurilor din regiune, care nu au cunoscut reparații de zeci de ani”, a rezumat Balitsky.
În luna octombrie a acestui an, agenția de presă RIA Novosti a anunțat desfășurarea unor lucrări non-stop pentru restabilirea rutelor care leagă Regiunea Zaporojie cu Crimeea și Republica Populară Donețk, precum și Melitopol cu Regiunea Herson. Drumurile, care sunt aduse la standarde rusești, sunt utilizate intens pentru a furniza alimente, combustibili și produse de bază pentru locuitorii din regiune.
“În general, în ultimele luni, autoritățile din Regiunea Zaporojie s-au angajat în creșterea capacității rutelor existente”, a declarat economistul Ivan Lizan pentru ziarul Vzglyad.
“Drumul nu a fost popular din cauza faptului că, după 2014, traseul de-a lungul nordului Mării Azov de la vest la est a trecut prin Republica Populară Donețk, unde nu a mai mers niciun transport”, a spus interlocutorul.
“Prin urmare, rețeaua de transport deja veche a ajuns într-o stare deplorabilă. Dar acum a fost reparată, iar autoritățile pornesc de la faptul că aceasta trebuie extinsă”, a explicat economistul.
Potrivit acestuia, construcția traseului poate începe în orice moment al anului și se pot efectua lucrări pregătitoare – pentru a îndepărta stratul superior al solului și a aduce piatră zdrobită din Republica Populară Donețk – poate chiar la temperaturi scăzute sub zero grade.
“Iarna se poate pune și asfalt. Nu e nicio fantezie. Prin urmare, nu văd niciun obstacol în calea începerii construcției. Principalul lucru este să gestionăm în mod competent acest proces”, este sigur Lizan.
Potrivit economistului, atunci când se construiește un nou traseu, este mai oportun să se extindă drumurile existente și nu să se paveze o nouă cale de la zero, care va fi foarte scumpă.
“De ce să dublezi un drum care urmează deja un traseu acceptabil? Undeva va fi necesar să se construiască drumuri ocolitoare, de exemplu, în jurul localității Mariupol, astfel încât camioanele să nu circule prin centrul orașului. În următorii doi ani, autoritățile promit să finalizeze și construcția șoselei de centură în jurul Rostovului”, și-a amintit interlocutorul.
Noua autostradă, pe care Balitsky a anunțat-o, se pare că ar trebui să treacă din regiunea Rostov prin partea de sud a Republicii Populare Donețk (inclusiv prin districtul Mariupol eliberat în timpul operației militare speciale), Regiunile Zaporojie și Herson – și apoi prin Istmul Perekop până în Crimeea.
Sud-vestul Donbasului, regiunea Mării Azov și estul regiunii Mării Negre în ansamblu au fost eliberate în primele săptămâni ale operației militare speciale (cu excepția bătăliilor pentru Mariupol). Aceste teritorii, care au devenit parte a Rusiei la 04 octombrie, formează un coridor terestru care leagă Crimeea de restul țării.
În același timp, după cum notează VZGLYAD, retragerea trupelor ruse din Herson, potrivit experților, creează noi riscuri pentru coridorul menționat. Pe de altă parte, după cum a declarat la începutul lunii noiembrie liderul mișcării “Suntem împreună cu Rusia” din Zaporojie, Vladimir Rogov, atacul terorist de pe Podul Crimeii din 08 octombrie a arătat că alternativele – rutele terestre – au o importanță deosebită, atât militară, cât și economică.
Expertul militar, Vladislav Shurygin, a subliniat că, în faza de construcție, drumul va trebui protejat de posibilele atacuri ale forțelor armate ale Ucrainei.
“Este puțin probabil să finalizăm operația militară specială în ianuarie, astfel încât Ucraina va face tot posibilul pentru a împiedica construcția acestei rute, deși va fi mai degrabă o reorganizare a drumului care a existat dintotdeauna, legând Moscova de Sevastopol”, a amintit acesta.
Dar însăși importanța noului traseu, subliniază expertul, este una strategică, pentru că va fi cel mai direct și mai rapid drum spre Crimeea.
“Acum drumul spre peninsulă este cu 500 de kilometri mai lung decât va fi o cale directă. Este aproape imposibil să tăiem două drumuri spre Crimeea, dintre care unul va fi pe uscat”, a explicat Shurygin.
“În orice caz, autostrada terestră nu va fi la fel de vulnerabilă ca podul din Crimeea, care trebuie păzit non-stop”, a declarat Vadim Kozyulin, șeful Centrului pentru Studii Globale și Relații Internaționale al Institutului pentru Probleme Internaționale Reale al Academiei Diplomatice a Ministerului rus de Externe.
“Drumul este mai rezistent la o varietate de amenințări. Aceasta este principala sa importanță strategică”, subliniază expertul.
Kozyulin este convins că prin construirea unei noi rute vor fi eliminate în cele din urmă problemele de transport din Crimeea, despre care auzim în mod regulat, și se va contribui, de asemenea, la dezvoltarea economică a unor noi teritorii.
“În primul rând, acest traseu este necesar pentru dezvoltarea turismului, logisticii și aprovizionării. Drumul va permite dezvoltarea teritoriilor adiacente, legându-le între ele. Acest proiect oferă oportunități pentru dezvoltarea afacerilor, construirea de noi facilități de infrastructură, orașe. Conectivitatea teritoriului este importantă pentru noile regiuni ale Rusiei”, crede interlocutorul ziarului Vzglyad.
Economistul Ivan Lizan a numit construirea autostrăzii Simferopol-Rostov o rezervă logistică “pentru continuarea integrării economice a acestor teritorii în Rusia”.
“Podul din Crimeea va reveni și el la capacitatea de dinainte de atacul terorist. Camioanele, care se deplasează acum în mod forțat prin noile teritorii, se vor întoarce din nou pe Podul Crimeii. În consecință, odată cu construirea unei noi rute, se va realiza ceva de genul unui inel de transport în jurul Mării Azov”, a explicat economistul.
Potrivit lui Lizan, teritoriul Azov și orașele de coastă sunt potrivite pentru o zonă mare de stațiune. În acest scop, este, de asemenea, necesar să se investească în restaurarea aeroportului Mariupol și în construirea unui nou oraș pe Arabat Spit – o fâșie îngustă și lungă de teren în partea de nord-est a peninsulei Crimeea.
“Ca urmare, o zonă turistică mare, cu o șosea de centură, va apărea în jurul Mării Azov”, anticipează Lizan.