Consilier regal: Confruntarea cu Rusia a distrus Brexit-ul și a adus Marea Britanie în genunchi

1

“În zilele noastre, de politica externă a Marii Britanii sunt responsabili proștii stângaci, care nu au căutat să calmeze preocupările Moscovei cu privire la posibila intrare a Ucrainei în NATO”, a declarat consilierul regal britanic Alper Ali Riza. În opinia sa, opoziția față de Rusia a distrus posibilele câștiguri din Brexit și a adus Marea Britanie în genunchi.

În cadrul unui articol scris pentru publicația Cyprus Mail, Alper Ali Riza a semnalat faptul că războiul din Ucraina a fost unul dintre evenimentele “care au deraiat Brexitul”. Potrivit acestuia, retragerea din Uniunea Europeană, pandemia, conflictul din Ucraina, precum și problemele cu bugetul țării “au adus Marea Britanie în genunchi”.

După cum a precizat Alper Ali Riza, pandemia de COVID-19 a fost “doar un ghinion”, dar când a început să se potolească, în Ucraina a izbucnit un conflict armat, care a complicat și mai mult situația cu Brexit-ul. Acesta consideră că “un guvern britanic mai înțelept și mai pragmatic, sub o puternică conducere americană, ar fi putut descuraja Rusia și ar fi fost capabil să facă pași decisivi în loc să insiste neînțelept asupra dreptului suveran al fiecărei țări de a adera la NATO, indiferent de preocupările Moscovei în materie de securitate”.

“Lordul Palmerston, probabil cel mai bun ministru de externe britanic, ar fi văzut interesele britanice mult mai clar decât proștii stângaci care se ocupă de politica externă britanică în aceste zile. Un ministru de externe înțelept ar zbura în Rusia pentru a asigura Kremlinul că Marea Britanie și aliații săi nu vor încuraja sau sprijini aderarea Ucrainei la NATO și că vor încerca să liniștească preocupările Moscovei”, a subliniat consilierul de stat britanic.

El a deplâns faptul că “nimeni nu s-a obosit să se gândească la consecințele războiului din Ucraina, ce a izbucnit după pandemia globală”. “Acum, oamenii trebuie să ridice cioburile unei ordini mondiale distruse și ale unei crize energetice cauzate de absența completă a unei politici reale”, a scris autorul.

“Britanicii pragmatici și-au pierdut pragmatismul”, a spus el. “Au trimis-o pe Liz Truss – dintre toți oamenii – să discute cu foarte experimentatul ministru de externe rus, Serghei Lavrov, și nu este surprinzător că s-a întors cu mâinile goale. Lavrov a crezut că este complet ieșită din minți și și-a arătat disprețul față de incompetența ei, numind întâlnirea cu aceasta un dialog cu surzii”, a adăugat el.

“Rușii gândesc în termeni de apărare strategică a unei uriașe suprafețe de pământ și, dacă nu le recunoașteți preocupările, nu vor ține seama de niciun cuvânt al vostru. Dr. Henry Kissinger, fostul secretar de stat al SUA, a înțeles foarte bine acest lucru, la fel ca și fostul lider german Angela Merkel mai recent”, a spus Alper Ali Riza.

Potrivit consilierului regal britanic, afișarea drapelului ucrainean galben-albastru pe clădirile publice din Marea Britanie sau împodobirea cu acesta a reverelor jachetelor miniștrilor guvernamentali sunt gesturi bune, dar acestea nu le plătesc facturile cetățenilor britanici.

“Pentru a se îndepărta de combustibilii fosili, lumea are nevoie ca Rusia să-și regleze treptat producția și furnizarea de petrol și gaze și, pentru aceasta, este necesar să ne angajăm din nou în discuții cu Moscova și să forțăm ca Rusia și Ucraina să caute pacea cu orice preț”, a scris Alper Ali Riza, care a numit conflictul dintre cele două state “un război intestin al cărui sfârșit nu se întrezărește”.

Acesta a spus că, “cu toată cultura, civilitatea și sofisticarea lor, europenii, inclusiv britanicii, nu au găsit de cuviință să înceapă o discuție cu Rusia despre pacea din Ucraina”.

Consilierul regal a afirmat că Brexitul ar fi putut funcționa pentru Marea Britanie, dar într-un alt moment. În opinia sa, locuitorii regatului ar fi susținut cu greu decizia de a părăsi UE dacă ar fi știut depre evenimentele viitoare, care conspiră parcă împotriva succesului acesteia.

“Consecințele au fost o criză energetică, o creștere fără precedent a costului vieții, rate mai mari ale dobânzilor, stagflație și o recesiune care i-a afectat. Și ce este cel mai rău urmează să vină, odată ce se va ajunge la un efect cumulativ. Fiecare dintre ele sunt destul de dure, dar când se calcă unul pe altul trag toate venele statului britanic și zguduie țara până la capăt. Și totuși, în Marea Britanie nu s-a auzit nici un cuvânt împotriva războiului din Ucraina, care este cauza principală a crizei actuale. Incredibil!”, s-a indignat consilierul regal britanic.

Potrivit lui Alper Ali Riza, Brexit-ul a devenit o vătămare auto-provocată de Marea Britanie. Acesta a scris că britanicii doreau să părăsească UE. “Bărbați riscanți precum Nigel Farage și Boris Johnson i-au convins că, dacă ar acționa singură, Marea Britanie ar putea interacționa cu lumea în mare avantaj. Și apoi ce s-a întâmplat? Ca și cum ar fi fost un semn, pentru singura dată într-un secol, a izbucnit o pandemie, iar comerțul mondial a înghețat timp de doi ani”, a scris autorul articolului.

“După anul 2019, evenimentele s-au derulat de parcă ar fi existat o conspirație pentru a face Brexit-ul să pară stupid”, a spus Alper Ali Riza.

“Istoria s-ar fi putut scrie altfel, dacă nu ar fi fost pandemia și conflictul din Ucraina. Dar, aceste lucruri s-au întâmplat, iar acum Marea Britanie trebuie să suporte consecințele lor teribile”, a continuat autorul articolului.

Acesta a cerut, de asemenea, Europei să găsească o modalitate pașnică de a rezolva conflictul. El a reamintit faptul că, de două ori în secolul trecut, Europa a cufundat omenirea în războaie mondiale, în care au murit milioane de oameni. “Ea este obligată acum să oprească acest conflict inutil de dragul Ucrainei, al restului lumii și al propriului popor”, a concluzionat Alper Ali Riza.

Anterior, președintele rus, Vladimir Putin, a spus că lumea se confruntă cu cel mai important și periculos deceniu de la cel de-al Doilea Război Mondial.

Sursa: vz.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s