În perioada octombrie 2022 – ianuarie 2023, trupele ruse au lansat peste 700 de rachete asupra teritoriului Ucrainei

foto

În urma atentatului din 08.10.2022, care s-a soldat cu avarierea Podului Crimeea peste Strâmtoarea Kerci, trupele ruse participante la operația militară specială din Ucraina și-au schimbat strategia în ceea ce privește loviturile cu rachete de croazieră executate împotriva unor ținte de pe teritoriul ucrainean.

Dacă până la această dată lansările de rachete au fost făcute punctual, în funcție de nevoile stabilite de planificatorii militari, după data de 10 octombrie acestea au fost sistematizate, fiind efectuate în valuri masive, cu o frecvență de două sau trei pe lună.

Astfel, numărul de rachete întrebuințate poate fi mult mai ușor contabilizat decât în perioada anterioară. Potrivit presei din Ucraina, care a ținut o astfel de evidență, în perioada octombrie 2022 – ianuarie 2023, trupele ruse au folosit pentru lovirea unor obiective militare și de infrastructură critică peste 700 de rachete de diverse tipuri.

Din datele centralizate rezultă faptul că, în perioada 11-12 octombrie au fost lansate 111 rachete, în perioada 17-22 octombrie 49 de rachete, iar pe 31 octombrie 50 de rachete. În total, în luna octombrie, Forțele Armate ale Federației Ruse au întrebuințat 210 rachete.

În perioada 15-17 noiembrie au fost semnalate 120 de lansări de rachete, iar pe 23 noiembrie alte 70 de lansări. În total, în noiembrie, au fost folosite astfel 190 de rachete.

În luna decembrie a anului trecut a fost înregistrat un adevărat record în ceea ce privește numărul de rachete lansate. Pe 05 decembrie au fost efectuate 70 de lansări, pe 16 decembrie 76 de lansări, iar în perioada 29-31 alte 89 de lansări de rachete. În total, au fost întrebuințate 235 de rachete.

Pe parcursul lunii ianuarie 2023, a fost semnalat un număr minim de lansări de rachete rusești. Pe 14 ianuarie au fost folosite 38 de rachete, iar pe 26 ianuarie 55 de rachete. În total, au fost efectuate 93 de lansări de rachete.

Toate aceste cifre arată că, în perioada octombrie-ianuarie, militarii ruși au lansat asupra Ucrainei 728 de rachete. 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Dacă ținem cont și de lunile anterioare ale conflictului, respectiv februarie – septembrie, probabil că numărul total de rachete folosite de militarii ruși în Ucraina este de ordinul a câteva mii.

Trebuie precizat faptul că partea rusă a efectuat lansări de rachete de croazieră de pe teritoriul propriu, din Republica Belarus, dar și din regiunile din estul și sudul Ucrainei. Militarii ruși au folosit rachete cu bazare terestră, navală și aeriană.

Rachetele de croazieră cu bazare navală, de tip Kalibr (3M14), au fost lansate cu ajutorul submarinelor și navelor de suprafață ale Flotei ruse din Marea Neagră, precum și de către navele de luptă ale Flotilei din Marea Caspică.

Rachetele de croazieră cu bazare aeriană, de tip H-101 și H-555, au fost lansate de la bordul bombardierelor strategice Tu-160 și Tu-95MS. De asemenea, bombardierele cu rază lungă de acțiune Tu-22M3 au întrebuințat rachete de tip H-22 și H-32. În mai multe rânduri, avioane de vânătoare MiG-31K au lansat rachete hipersonice Kinzhal (X-47M2). Trebuie precizat faptul că și Aviația Tactică, respectiv avioanele de vânătoare Su-57 și Su-35S, au participat la ostilități, întrebuințând diverse tipuri de rachete aer-sol.  

Rachetele de croazieră cu bazare terestră, 9M723 și 9M728, au fost lansate cu ajutorul complexelor de rachete Iskander-M. De asemenea, trupele ruse au mai folosit și rachete Onyks, lansate cu ajutorul complexelor Bastion ale Trupelor de Apărare de Coastă din compunerea Forțelor Navale.  

Sursa: topcor.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s