Serviciile secrete britanice: Generalul Gherasimov nu reușește să conducă în mod corespunzător trupele ruse din Ucraina

foto

Ministerul britanic al Apărării, care, în evaluările sale periodice, se referă la informații de la serviciile secrete, a informat, pe 01.04.2023, într-o postare pe contul său de Twitter, că șeful Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse, general de armată Valeri Gherasimov, în calitate de comandant al trupelor ruse dislocate în Ucraina, a obținut un succes redus, iar încercarea sa ofensivă de iarnă a eșuat.

Pe 11 ianuarie 2023, Gherasimov a preluat comanda “operației militare speciale”, așa cum numește Moscova invazia Rusiei în Ucraina. Funcția a fost deținută anterior de Serghei Surovikin, care a devenit adjunctul lui Gherasimov.

“Mandatul lui Gherasimov a fost caracterizat de un efort de a lansa o ofensivă cuprinzătoare de iarnă, pentru a extinde controlul Rusiei asupra întregului Donbas. Optzeci de zile mai târziu, devine din ce în ce mai clar că acest proiect a eșuat”, se arată în postarea britanică de pe Twitter, care a fost preluată de agenția de presă cehă ČTK.

“Pe mai multe axe din prima linie din Donbas, forțele ruse au obținut doar succese minore, cu prețul a zeci de mii de victime și și-au irosit în mare măsură superioritatea temporară de personal, care a fost obținută prin mobilizarea parțială din toamnă”, se mai arată în mesajul Ministerului britanic al Apărării.

“După un deceniu în calitate de șef al Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse, există posibilitatea ca Gherasimov să împingă limitele eșecului mai mult decât va tolera conducerea politică rusă”, au adăugat reprezentanții ministerului.

Astăzi, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, în timpul unei vizite la sediul trupelor ruse care luptă în Ucraina, a promis că va crește cantitatea de muniții destinată forțelor ruse. Potrivit Reuters, acest lucru rezultă din informații făcute publice de Ministerul rus al Apărării.

Într-o înregistrare video postată de minister pe canalul de Telegram, Șoigu poate fi văzut prezidând o întâlnire cu ofițeri militari de rang înalt, între care și Gherasimov. În videoclip, Șoigu le spune colegilor săi că Rusia va lua măsuri pentru a crește oferta de muniție pentru soldații de pe front.

În ultimele luni, Șoigu s-a confruntat cu critici dure din partea unor participanți la campania Rusiei din Ucraina, în special a lui Evgheni Prigozhin, șeful grupului de mercenari Wagner, care l-au acuzat că nu a furnizat muniția necesară trupelor de pe front. 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Este posibil ca, în perioada următoare, generalul Gherasimov să fie înlocuit de la conducerea operației militare speciale, cu un alt comandant militar de rang înalt. Acest lucru nu va însemna însă implicit și schimbarea din funcția de șef al Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse.

Pur și simplu, partea rusă a demonstrat în ultimele campanii din Siria și Ucraina că la conducerea trupelor este folosit principiul rotației pe funcții, indiferent de rezultatele obținute.

În pofida evaluărilor britanice, situația de pe frontul din Ucraina s-a înclinat în ultima perioadă în favoarea trupelor ruse, care au reușit să reia inițiativa strategică după eșecurile din Regiunile Harkov sau Herson.

Contraofensiva așteptată a trupelor ucrainene din această primăvară va arăta direcția în care se va îndrepta conflictul din Ucraina. Toate indiciile arată că în cazul unui eșec al acesteia sprijinul occidental acordat părții ucrainene va scădea în mod semnificativ.

Sursa: ceskenoviny.cz.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s