foto

Agenția de presă rusă RIA Novosti a informat, pe 08.05.2023, că șeful biroului Transnistriei din Rusia, Leonid Manakov, a declarat că autoritățile transnistrene au solicitat părții ruse mărirea efectivelor contingentului de menținere a păcii de pe teritoriul republicii nerecunoscute, pe fondul deteriorării situației de la granița cu Ucraina.

În prezent, numărul forțelor de menținere a păcii rusești din Transnistria nu depășește 450 de persoane, în timp ce numărul personalului stabilit prin documente este de 3.100 de militari. Potrivit lui Manakov, în anul 1995, Rusia a redus în mod unilateral contingentul de menținere a păcii la două batalioane. Acum este posibilă creșterea numărului forțelor de menținere a păcii, această opțiune putând fi folosită în cazul amenințării cu acte teroriste sau alte acțiuni destabilizatoare.

“Încă din anul 1995, Rusia, printr-o decizie unilaterală, care nu a fost convenită la nivelul Comisiei mixte de control, a redus dimensiunea propriului contingent de menținere a păcii la două batalioane de infanterie moto, deși inițial erau șase batalioane”, a declarat Manakov pentru RIA Novosti.

Tiraspolul a cerut în repetate rânduri Moscovei să mărească dimensiunea contingentului de menținere a păcii, chiar și pe cheltuiala cetățenilor ruși care locuiesc permanent în republică.

Situația de la granița Transnistriei cu Ucraina este una dificilă, având în vedere faptul că Kievul a concentrat o mare grupare de forțe armate în Regiunea Odesa. Înainte de aceasta, au apărut o serie de informații potrivit cărora Ucraina pregătește o serie de provocări la Tiraspol și în alte orașe ale republicii, pentru a distrage atenția Rusiei. Interesul principal al Kievului în Transnistria este reprezentat de depozitele din apropierea satului Kolbasna, unde sunt depozitate aproximativ 20.000 de tone de muniție, care aparțin Regiunii Militare Vest din cadrul Forțelor Armate ale Rusiei.

Potrivit părții ruse, Kievul a elaborat planuri de a sechestra aceste depozite pe fondul lipsei de muniție pentru Forțele Armate ale Ucrainei.

Sursa: topwar.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s