Bombardiere strategice americane B-52H au îndeplinit o nouă misiune în Regiunea Mării Negre

avioane

Analiză remnmilitaryblog.com

Potrivit agenției de presă ruse Interfax, pe 14.09.2020, două bombardiere strategice americane de tip B-52H au îndeplinit misiuni deasupra apelor neutre ale Mării Negre. La ora 13.44 (ora Moscovei) aeronavele au intrat dinspre Polonia în spațiul aerian al Ucrainei, în Regiunea Lvov.

Din analiza postărilor de pe Twitter ale unor surse de monitorizare aeriană rezultă faptul că, pe 14 septembrie, trei bombardiere Boeing B-52H Stratofortress aparținând Forțelor Aeriene ale SUA au decolat de la Baza Aeriană Fairford din Marea Britanie. Aeronavele, cu numerele de înregistrare 60-0005, 60-0034 și 60-0007, au întrebuințat indicativele KAGO11, KAGO12 și KAGO13.

Două dintre acestea (KAGO11 și KAGO13) au ieșit împreună în spațiul aerian al Mării Negre de pe teritoriul Ucrainei. Avioanele au evoluat la o altitudine de aproximativ 8.200 de metri, cu o viteză de 840 de kilometri pe oră. Acestea s-au apropiat de Peninsula Crimeea la o distanță de aproximativ 37,5 kilometri. După încheierea misiunii deasupra Mării Negre, bombardierele americane au intrat în spațiul aerian al României. Deși despre a treia aeronavă nu au fost făcute precizări suplimentare, se pare că și aceasta a îndeplinit misiuni, separate, în Marea Neagră. Acest lucru este confirmat și de faptul că, pentru realimentarea în aer a aeronavelor americane, deasupra Mării Negre s-au aflat și trei avioane-cisternă de tip Boeing KC-135R. Acestea au decolat de la Baza Aeriană Mildenholl din Marea Britanie și au avut numerele de înregistrare 58-0036, 57-1493 și 57-1474 și indicativele QID 542, QID 543 și QID 544.

Deși reprezentanții ruși nu au anunțat până la această oră, probabil că bombardierele strategice americane au fost interceptate deasupra Mării Negre de avioane de vânătoare ale Federației Ruse.

Trebuie remarcat faptul că bombardierele strategice americane au folosit aceeași procedură ca în cazul ultimei misiuni de acest gen desfășurate în spațiul aerian al Ucrainei pe 04.09.2020. La aceasta au participat aeronavele cu numerele de înregistrare 61-0034, 60-0005 și 61-0044 și indicativele JULIA51, JULIA52 și JULIA53. Două dintre ele (JULIA51 și JULIA53) au evoluat împreună, iar cel de-al treilea (JULIA-52) separat.

După cum se poate constata, două dintre bombardiere (60-0005 și 60-0034) au participat la ambele misiuni.

Șase bombardiere strategice americane de tip B-52H Stratofortress din compunerea Escadrilei 23 Aviație de Bombardament a Aripii 5 Aviație, staționate în cadrul Bazei Aeriene Minot din Dakota de Nord, au fost aduse în Europa pe 22 august, fiind deplasate la Baza Aeriană Fairford din Marea Britanie.

Până în prezent, cea mai importantă activitate de pregătire pentru luptă desfășurată de acestea a avut loc pe 28 august, când cele șase aeronave au survolat teritoriile tuturor celor 30 de state aliate ale NATO și au îndeplinit misiuni în cooperare cu forțele alianței. În cadrul operațiunii denumite Allied Sky, patru bombardiere au zburat deasupra Europei, iar alte două deasupra Americii de Nord. Acestea au fost escortate de aproximativ 80 de avioane de vânătoare partenere, fapt ce “a oferit o oportunitate de a spori capacitatea aliaților de a se antrena și de a opera unul lângă celălalt”, după cum au precizat reprezentanții NATO.

Ulterior, bombardierele americane au desfășurat o serie de activități bilaterale cu state membre NATO și partenere, în scopul antrenării militarilor și creșterii interoperabilității dintre mijloacele aeriene. Astfel, bombardierele americane au desfășurat exerciții comune cu avioane de vânătoare aparținând Forțelor Aeriene ale Norvegiei sau Forțelor Aeriene ale Ucrainei.

Pe de altă parte, trebuie adăugat faptul că, pe 14 septembrie, în spațiul aerian situat deasupra Mării Negre au îndeplinit misiuni și două avioane de cercetare Bombardier Global Express Sentinel R.1 aparținând Forțelor Aeriene ale Marii Britanii.

Primul dintre avioanele Sentinel R.1, cu numărul de înregistrare ZJ694 și indicativul RRR7305, a decolat de la Baza Aeriană Waddington din Marea Britanie. Aeronava a ieșit în Marea Neagră de pe teritoriul României. Aceasta a evoluat la o altitudine de aproximativ 12.500 de metri, cu o viteză de 815 kilometri pe oră.

Al doilea avion Sentinel R.1, cu numărul de înregistrare ZJ692 și indicativul RRR9986, a decolat de la Baza Aeriană Akrotiri din Cipru. Aeronava a ieșit în Marea Neagră de pe teritoriul Bulgariei. Aceasta a evoluat la o altitudine de aproximativ 11.600 de metri, cu o viteză de 830 de kilometri pe oră.

Ca o primă concluzie la cald, se poate aprecia că misiunea bombardierelor strategice americane din 14 septembrie din Marea Neagră s-a dorit o demonstrație de forță împotriva Federației Ruse. Aceasta s-a desfășurat concomitent cu întâlnirea președinților Federației Ruse și Republicii Belarus, Vladimir Putin și Aleksandr Lukașenko, de la Soci, de pe litoralul rusesc al Mării Negre.

Surse: militarynews.ru, twitter.com.

Un gând despre “Bombardiere strategice americane B-52H au îndeplinit o nouă misiune în Regiunea Mării Negre

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s